ALKMAAR - Het werd ooit aan het einde van de 17e eeuw gebouwd om het kruit, veilig buiten de stad, droog te houden. Het Kruithuisje van Alkmaar, verscholen in het groen, een oase van rust in de hectiek van de stad. Gek genoeg lopen toeristen er met een boog omheen. Dat moet volgens exploitant Gijs Scholtus veranderen.

Voor Gijs Scholtus is het Kruithuisje een van de mooiste plekken van Alkmaar. Hij zag dat het huisje steeds meer in verval raakte en toen hij met pensioen ging, besloot hij dat hij iets met het Kruithuisje wilde doen. Na een moeizaam gesprek met de gemeente Alkmaar mocht hij in 2013 een kleine galerie beginnen waar ook een kopje koffie en een kopje thee kon worden gedronken. "Inmiddels loopt het hartstikke goed en ik heb nog steeds erg naar mijn zin."

Kaasroute
Maar toch is hij niet helemaal tevreden. Hij vindt dat het Kruithuisje en de daarbij behorende kelder vergeten worden door de gemeente. "In de hele stad zijn metalen kaaspuntjes in de stoep gespijkerd om toeristen een mooie (kaas)route door de stad te laten wandelen. Deze plek wordt overgeslagen. Dat vind ik onbegrijpelijk.''

Een openbaar toilet, een serre in de vorm van een kaasstolp, langere openingstijden. Gijs heeft een hele waslijst aan verbeteringen. Als eerste moet de naastgelegen kruitkelder weer opengesteld worden. "Je zou daar kunnen exposeren of korte filmpjes van kunstenaars kunnen vertonen. Nu is het bedoeld als vleermuizenverblijf maar die zitten er helemaal niet.''

Daden
Ondanks alle plannen van Gijs blijft alles voorlopig nog bij het oude als het aan de gemeente Alkmaar ligt. In een schriftelijke reactie laat de gemeente weten dat het niet is toegestaan volgens het bestemmingsplan.

Het bouwen van een toilet of een serre leidt tot een te grote inbreuk op het rijksmonument. Ook past het niet in de groene omgeving. "Dat is erg jammer want beheer is ook behoud. Kom nou eens tot daden gemeente Alkmaar, zorg dat deze plek niet wordt overgeslagen."