ALKMAAR - IkSTART is een project van Stichting Sport-Z in samenwerking met Halte Werk, waarbij deelnemers door middel van sport en bewegen toewerken naar vooraf gestelde persoonlijke doelen. De 40-jarige Sully uit Alkmaar rondde onlangs haar traject bij IkSTART af en deelt nu haar ervaring met anderen.

Sully startte in de zomer van 2019 met het programma, nadat zij door haar klantmanager van Halte Werk -de lokale sociale dienst- was doorverwezen. Een lang verleden in de bijstand, overgewicht en pijnklachten leidden ertoe dat zij in een vicieuze cirkel terecht kwam waar moeilijk uit te stappen was. Vanuit Sport-Z werd coach Hester gekoppeld aan Sully. Samen met Sully werd ervoor gekozen om wekelijks samen te gaan wandelen.

Waar de eerste wandeling -zwetend en hijgend- eindigde op een bankje op nauwelijks 200 meter van de startplaats, nam de afstand en het tempo van het wandelen toe. “Ik verloor gewicht en mijn conditie nam toe. Ik hield het steeds beter vol en kon praten zonder te hijgen. Het ging beter en ik voelde me ook beter. Het ging zelfs zo goed dat ik stiekem naast het fietsje van mijn dochter probeerde te joggen. Ook dat ging goed en nu ben ik zelfs aan het hardlopen. Dat voelt zo fijn, het is echt een soort vrij gevoel wat je door je hele lijf voelt als je rent.” Naast dat Sully nu zelf aan hardlopen doet fitnest ze ook bij de lokale sportschool. Ook hier zijn de lessen opgebouwd door eerst een paar keer kennis te maken en samen naar de lessen te gaan. “Op een gegeven moment behaal je je persoonlijke doelen en eindigt het traject bij IkSTART. Maar het bewegen en het goede gevoel wat je daar aan overhoudt moet niet stoppen. Het is dus een belangrijk onderdeel van het programma dat we werken aan een structureel resultaat, en zelfstandig blijven sporten is daar inderdaad een heel goed voorbeeld van,” aldus Hester.

Voor Sully stond het afgelopen jaar ook in teken van haar gewichtsverlies. Inmiddels wijst de weegschaal maar liefst 48 kilo minder aan. Hoewel de pijnklachten met vlagen komen opzetten zijn ze sterk verminderd én sneller weg. Sully gaat verder met een ander traject waar ze vrijwilligerswerk gaat doen voor Humanitas. Sully: “Ik wil hier nog aan toevoegen; als je interesse hebt gekregen naar aanleiding van mijn verhaal, onderneem actie! Vraag zelf actief om je heen, of aan je klantmanager van Halte Werk, of je aan IkSTART mee mag en kan doen. Je moet echt geen beren op de weg zien, het is zo ontzettend 100% meegevallen allemaal, dat gun ik een ander ook.”