ALKMAAR - Gemeente Alkmaar herdenkt op 4 mei allen die zijn gevallen voor onze vrijheid. Maar net als vorig jaar, op aangepaste wijze. Streekstad Centraal legt de kransleggingen vast en zendt dit 's avonds uit. Zo is iedereen in de gelegenheid de herdenkingen vanuit huis bij te wonen.


Kranslegging zonder publiek
In Alkmaar, De Rijp/Noordeinde en Stompetoren leggen burgemeester Emile Roemer en zijn echtgenote zonder publiek kransen bij de monumenten. Gevolgd door een korte aangepaste ceremonie in aanwezigheid van een lid van de 4 mei comités, een veteraan en een trompettist. Streekstad Centraal legt de kransleggingen vast op beeld en zendt dit 's avonds samen met de herdenkingstoespraak van de burgemeester uit. Er zijn geen stille tochten. Ook niet vanuit Oudorp naar Sint Pancras.

Burgemeester Kompier, gemeente Langedijk, legt de krans bij het monument in Sint Pancras, in aanwezigheid van wethouder Paul Verbruggen.

Bloemen leggen
Uiteraard kan iedereen op 4 mei bij de monumenten bloemen leggen. Ook hier gelden de coronamaatregelen, dus houd 1.5 meter afstand.

Kent u de verhalen?
Wie zijn de personen die staan vermeld op de monumenten en welke verschrikkelijke gebeurtenissen gingen eraan vooraf? Deze ingrijpende verhalen uit Alkmaar, De Rijp en Schermer worden verteld door jongeren in een productie van B4 Multimedia in samenwerking met Artiance en Gemeente Alkmaar. Bezoekers aan de monumenten op 4 mei kunnen via een QR-code het filmpje met de verhalen zien en horen.

Uitzending Streekstad Centraal
Op 4 mei om 19.00 uur zendt Streekstad Centraal de herdenkingstoespraak van burgemeester Emile Roemer uit, ondersteund met opnames van de kransleggingen. Ook de verhalen van de jongeren van Artiance, Centrum voor de Kunsten krijgen een plek in de uitzending. De herdenking is te zien via het televisie- en Youtubekanaal van Streekstad Centraal. Daarna is de uitzending via deze kanalen ook terug te zien.

Vlaggen op 4 en 5 mei
De Nederlandse vlag, zonder wimpel, hangt dit jaar op 4 mei de hele dag halfstok. Op 5 mei hangt de Nederlandse vlag, zonder wimpel, in top.