ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar programmeert hedendaagse kunst. Kunstenaars van verschillende disciplines vullen dit najaar de zalen met video-installaties, glassculpturen, een metershoog wandkleed en een ruimtelijk gedicht van lichtprojecties. Gewoonlijk kijken bezoekers naar topstukken van 16de en 17de-eeuwse meesters, nu worden ze verrast door een video van een protesterende zwemmer in de grachten van Alkmaar.

De programmering is ingezet door het jubileumjaar 450 jaar Alkmaar Ontzet en nog tot voorjaar 2024 te zien. Bezoekers van het museum hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van een deel van de werken. De vondst van de vermelding van Alkmaar in het werk van Jorge Louis Borges en de plaatsing van het grootse glas-in-loodraam van Europa in De Grote Kerk zijn de aanleidingen voor de andere twee wisseltentoonstellingen.

Nieuwe Vrijheidsbeelden

In een tijd waarin vrijheid onder druk staat heeft het museum kunstenaars opgeroepen op een nieuwe manier te laten zien wat vrijheid is. Na een selectie uit 143 inzendingen en een publieksstemming hebben Sina Dyks, Gabriel Lester en Marinke van Zandwijk de opdracht gekregen om nieuwe werk te maken. De werken zijn interactief en nodigen bezoekers uit om met elkaar in gesprek te gaan over wat vrijheid voor hen betekent. Het wandkleed Liberty, Unfetterd Release van Sina Dyks wordt aangevuld met draden die bezoekers kunnen doneren. Marinke van Zandwijk vraagt met haar werk Sprankelend Verlangen naar het idee van vrijheid. Bezoekers schrijven dit op een klein briefje, dat strak opgerold wordt toegevoegd aan de gigantische glassculptuur. De video-installatie De Protestzwemmers van Gabriel Lester roept vragen op over de rol van het individu in de strijd voor vrijheid. Een van de werken wordt mogelijk aangekocht voor de vaste collectie van het museum.

Raamwerk

In de tentoonstelling Raamwerk toont het museum hoe het ontwerp en de vervaardiging van het grootste glas-in-loodraam van Europa tot stand is gekomen. Het raam is ontworpen door beeldend kunstenaar en filmmaker Fiona Tan. Het ontwerp is geïnspireerd op de werking van een caleidoscoop. Het glas-in-loodraam creëert een overdonderend feest van licht en kleur, dat van minuut tot minuut verandert. Het kunstwerk staat symbool voor eenheid in verscheidenheid met de titel Het licht van de vrijheid. De tentoonstelling bestaat uit schetsontwerpen en proefpanelen van het raam. Van filmmaker Tan wordt ook de film A lapse of memory getoond die niet eerder in Nederland te zien was.

I saw all the mirrors

Eén zaal wordt gevuld met een lichtinstallatie die met reflecties een ruimtelijk gedicht creëren. Dichter Maria Barnas ontdekte Alkmaar in De Aleph van Jorge Luise Borges en componeerde speciaal voor het museum het ruimtelijk gedicht / lichtinstallatie I saw all the mirrors. De Aleph (1945) is een verhaal over een man die een wonderlijk object ziet; een kleine, zwevende bol van drie centimeter doorsnee waarin de hele kosmos is samengebald. Maria Barnas geeft vorm aan deze verwondering en laat zien dat ..."iedereen zich in andermans uithoek bevindt".

De drie wisseltentoonstellingen worden voor het algemene publiek feestelijk geopend op zaterdagavond 30 september tijdens Museumnacht Alkmaar. Op 6 oktober vindt de officiële onthulling van Het Grote Raam plaats met aansluitende de officiële opening van Raamwerk voor genodigden. De vaste opstellingen in Stedelijk Museum Alkmaar Victorie!, De 17de-eeuw van Alkmaar en De Bergense School blijven ook te bezoeken.