ALKMAAR - Op 1 februari presenteert het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard) de vierde uitzending van Groots Alkmaar. Het thema is deze keer: "Stad en inwoners in beweging". De kijkers krijgen allerlei ideeën aangereikt om in beweging te komen én zien aan de hand van historische beelden hoe de stad zelf aan het veranderen is.

Op het Canadaplein ging presentator Hugo Koeman in gesprek met John van den Oord. Hij is de initiator van de "Derde helft". Senioren kunnen wekelijks bij Kolping Boys of bij Alcmaria Victrix deelnemen aan allerlei sportieve activiteiten en daarna voor een gezellige derde helft de kantine opzoeken. Een van die activiteiten is Walking Football, waarbij de spelers niet mogen rennen, maar wandelend over het veld gaan. Maar ook kan gekozen worden voor jeu-de-boule, biljarten of een kaartspel. 'Lekker laagdrempelig: iedereen kan langskomen, eerst even toekijken of meteen meedoen', aldus Van den Oord.

Historisch Alkmaar
Piet Mulder nam redacteur Theo Vries mee vanaf het Canadaplein naar het stukje van de binnenstad waar hij is opgegroeid. Aan de hand van oude foto's laat hij zien wat er allemaal is verdwenen, zoals het zwembad De Overdekte, de vier bioscopen en de snackbar tegenover zijn geboortehuis. Maar ook vertelt hij over de man die wekelijks de tonnen op kwam halen bij gezinnen die nog niet over een toilet beschikten.

Project Kunstmaatjes
Hanneke Vries vertelt over het project Kunstmaatjes, waar mensen met elkaar in contact worden gebracht die wensen hebben op cultureel gebied, zoals samen musiceren, fotograferen of toneelspelen. In een reportage vertellen een oudere en een jongere speler van de theatervoorstelling "Hij valt" wat toneel voor hen betekent. Zij hebben elkaar en andere spelers via Kunstmaatjes leren kennen.

De minuut van...
In "De minuut van" vragen drie Alkmaarders aandacht voor bijzondere activiteiten: Zingen met Leo (Borst), de belcirkel van mensen die elkaar regelmatig spreken over hun culturele interesses en het Huismuseum Huys Auerhaen van Mark Koning.

Uitzending Groots Alkmaar
De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 februari te zien bij Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de voorgaande edities zijn ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over alles wat in de uitzending aan de orde komt. De opname van Groots Alkmaar moest wegens de corona-maatregelen helaas opnieuw zonder publiek plaatsvinden.