ALKMAAR - De Oever staat centraal in de vijfde editie van Groots Alkmaar, die vanaf 1 maart te zien is. Het thema is deze keer: “Samen kom je verder”.
Onder die noemer komen onder meer tal van activiteiten in en rond wijkcentrum De Oever aan bod.


Heel letterlijk samen vooruit gaan de deelnemers aan de wekelijkse “Walk & Talk”: een wandeling van een uur vanuit het wijkcentrum, bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Presentator Hugo Koeman laat enkele wandelaars aan het woord over hun ervaringen.

Debora de Zee is in De Oever coördinator van Voor Mekaar, een voorziening waar vrijwilligers en beroepskrachten wijkbewoners te woord staan die met allerlei vragen langs kunnen komen. Daarbij kan het gaan over de zorgverlening, financiële problemen of over wonen en werk. Zij doet in het programma een oproep om nieuwe vrijwilligers te werven voor deze activiteit.

Datzelfde doet Peter Dekker, die coördinator is van het Steunpunt Eenzaamheid. Hij zoekt onder meer ambassadeurs die in hun eigen omgeving de ogen open willen houden voor signalen van eenzaamheid. Vrijwilligers van het steunpunt zoeken vervolgens contact met deze mensen met de vraag of ze behoefte hebben aan een luisterend oor.

Duivensport
Een bijzonder onderdeel van Groots Alkmaar is een korte documentaire over Alkmaarder Jan Kuijpers, een van de duivenmelders die zich hebben verenigd in De Snelle Vleugels. Kuijper vertelt over zijn liefde voor de duivensport en over zijn eigen zestig duiven die in wedstrijdverband afstanden van wel 500 kilometer afleggen.

De minuut van…
In de rubriek “De minuut van” komen drie Alkmaarders aan het woord over allerlei activiteiten die nu of binnenkort plaatsvinden. Els Schipper organiseert binnenkort een wandeling door Alkmaar, waarbij tal van mini-mensjes zijn te bewonderen in hun miniatuurwereld. Saskia Vroom vertelt over het dansen met mensen met Parkinson in De Oever. En Nathalie Kamp van WomenLink is een van de organisatoren van Alkmaarse activiteiten in het kader van de Internationale Vrouwendag.

Uitzending Groots Alkmaar
Groots Alkmaar, een programma voor en door senioren over kunst, cultuur, historie en natuur, is een initiatief van het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard). De vijfde uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 maart te zien op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de voorgaande edities zijn ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over alles wat in de uitzending aan de orde komt.