ALKMAAR - De eerste uitzending van het tweede seizoen van Groots Alkmaar TV heeft als thema Verbondenheid, een van de vier V's van de viering van 450 jaar Alkmaars Ontzet. De opnames zijn dit keer gemaakt in de Grote Kerk van Schermerhorn.

De Grote Kerk in Schermerhorn is hèt voorbeeld van verbondenheid in een kleine gemeenschap. De kroeg is uit het dorp verdwenen, maar deze kerk

heeft de functie van ontmoetingsplek helemaal overgenomen. Dankzij een enthousiast team van vrijwilligers.

Presentator Hugo Koeman spreekt met vrijwilliger Donald Mens die in de kerk rondleidingen geeft. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de glas in lood ramen van de kerk. Rob Stoop bespeelt het orgel.

Vrijwilligers


Ellen Zentfelt van GA bevraagt een aantal andere vrijwilligers, zittend aan de lange tafel waar elke zondagmiddag iedereen die dat wil kan aanschuiven.

Op 't randje


Theo Vries en Piet Mulder zetten hun wandeling voort langs de buitengrens van Alkmaar in een nieuwe aflevering van "Op 't randje". Onderweg bezoeken ze het kleinste huisje van Schermerhorn en spreken met Jan Paasman over de aansluiting van Oterleek bij de gemeente Alkmaar.

Schermers fanfare


Een bijzondere vorm van verbondenheid is samen musiceren. En dat doet Schermers fanfare al sinds mensenheugenis. De kleine, maar enthousiaste groep muzikanten repeteert elke woensdagavond. In de uitzending vertellen zij over de verbinding die zij met hun muziek in de gemeenschap weten te maken.

De minuut van


In de rubriek 'De minuut van' doet wethouder John Hagens een oproep aan de kernen om met ideeën voor de viering van 450 jaar Alkmaars Ontzet te komen. Ook in 'De minuut van' Rob Warnaar over alle activiteiten in de Grote Kerk en Ria de Ridder van Artiance over 'Dag en Dauw'.

Bekijk deze uitzending van Groots Alkmaar vanaf 1 november op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Of bekijk deze aflevering en de voorgaande via www.grootsalkmaar.nl. Daar staat ook informatie over alles wat in de uitzending aan de orde komt.