ALKMAAR - Deze week komt de eerste aflevering online van een nieuw televisie programma, gemaakt door en voor Alkmaarders. Kunst, cultuur en de natuur staan centraal en de kijker krijgt tal van ideeën aangereikt om er, ook samen met anderen, op uit te gaan.

Het idee voor Groots Alkmaar is ontstaan bij een aantal senioren tijdens de lock down. Enthousiaste ambitieuze 65plussers namen plaats in de redactie. Het doel: informatieve, inspirerende reportages en interviews maken over kunst, cultuur, historie en de natuur in de gemeente Alkmaar.

“Als we nergens naar toe kunnen, laten we dan het mooie Alkmaar naar de mensen thuis brengen”, zo was aanvankelijk het idee. Inmiddels kan er weer veel meer en daarvoor biedt Groots Alkmaar allerlei mogelijkheden aan.

En die titel? De makers richten zich op het “grote” Alkmaar; de stad, de dorpen en alles daar tussen … en ze zijn trots (“groos”) op Alkmaar.

Er zijn afgelopen jaar twee pilots gemaakt. Dat er heel veel bij komt kijken als je televisie wilt maken werd wel duidelijk en bovendien wilde de redactie méér dan alleen mooie reportages maken. Groots Alkmaar moet met beelden en verhalen de kijkers stimuleren er op uit te gaan. In elke uitzending, die gemaakt worden op wisselende locaties, worden voorstellingen, exposities, concerten, wandelingen en andere activiteiten onder de aandacht gebracht. Maar nu zijn ze zover om het – maandelijkse – programma van start te laten gaan.

Dit ambitieuze plan wordt uitgevoerd met de steun van jonge makers. De senioren kiezen de onderwerpen, bedenken de items en het verhaal dat verteld moet worden. Pas afgestudeerde jonge professionals vertalen het in beeld en nemen de montage voor hun rekening.

De eerste officiële uitzending van Groots Alkmaar is afgelopen week opgenomen in de Bibliotheek in Alkmaar Centrum. De keuze voor die locatie houdt verband met de themamaand Nederland Leest. Dat betekent niet dat het deze keer alleen over boeken gaat, de kijker wordt ook meegenomen naar de Schermer, waar het verhaal van Leeghwater wordt verteld. En in het vaste onderdeel “De minuut van…” brengen enkele Alkmaarders activiteiten onder de aandacht waar ze anderen enthousiast voor willen maken.

Deze eerste uitzending gaat donderdag 4 november om 16.00 uur online en is vanaf dat moment te zien op www.grootsalkmaar.nl.

Groots Alkmaar is een initiatief van het ABC HUIS, een bestuurlijke fusie tussen Artiance en Bibliotheek Kennemerwaard. Wilt u na het zien van de uitzending contact, wilt u ons informatie toesturen, of heeft u ideeën hoe u een bijdrage kunt leveren? Mail naar grootsalkmaar@abchuis.nl.