ALKMAAR - Op Nieuwjaarsdag presenteert het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard) de derde uitzending van Groots Alkmaar. In deze editie staat de Eilandspolder centraal. De redactie verzamelde interessante wetenswaardigheden over dit bijzondere stuk Alkmaar, waar natuur, cultuur en historie samenkomen.

Veelzijdig programma

Zo maakte Theo Vries een korte documentaire over de geschiedenis van het gebied tussen de Schermer en de Beemster. Hij heeft zijn hart verpand aan het Schermereiland en woont zelf al langere tijd in De Rijp. Vries vertelt hoe in de afgelopen eeuwen het zo kenmerkende veenweidegebied is ontstaan. In De Rijp schenkt museum In ’t Houten Huis deze winter aandacht aan de klederdrachten in de expositie “Streekdrachten van Kust tot Kust”. Gastconservator Leontine Kuyvenhoven-Groeneweg leidt de kijkers rond langs de topstukken in deze expositie. Ze vertelt aan presentator Hugo Koeman allerlei bijzonderheden over wat er zoal in Noord-Holland werd en wordt gedragen. ‘Klederdrachten zijn een voorbeeld van de eigen manier waarop inwoners zich willen presenteren. Maar ze zijn oorspronkelijk wel degelijk voortgekomen uit wat in die tijd in de mode was’, aldus de conservator. De Eilandspolder zelf kende geen specifieke drachten, zo vertelt ze. ‘Hier zag je voornamelijk de kleding die de toen dominante Spanjaarden droegen.’ De opname van Groots Alkmaar vond dit keer plaats in dit museum – wegens de corona-maatregelen moest dat helaas zonder publiek.

Schaatstocht


De Eilandspolder is ook bekend vanwege de befaamde schaatstocht. Harrie Vredevoort en Piet Slooten zijn al decennia lang bestuurslid van de Rijper IJsclub, een van de zeven verenigingen uit evenveel dorpen in en rond de Eilandspolder die het schaatsfestijn organiseren. Zij vertellen in de uitzending over de saamhorigheid die de basis vormt onder hun organisatie en over de activiteiten die ze ondernemen als er geen ijs ligt. Maar uiteraard kijken ze uit naar de mogelijkheid om de tocht, die zo’n 10.000 schaatsers trekt, weer eens op de kalender te zetten. Dat gebeurde in 2012 voor het laatst. ‘Zeven dagen flinke vorst en een twaalf centimeter dikke ijslaag is er voor nodig’.

De minuut van…


In de rubriek “De minuut van …” besteedt Groots Alkmaar aandacht aan drie activiteiten waar kijkers op in kunnen spelen: muziek maken met en voor bewoners van verzorgingstehuizen, de onderlinge hulpverlening van WonenPlus en de theatervoorstelling “Hij valt”, gemaakt door een groep enthousiaste senioren, die op 23 januari in première gaat.

Uitzending Groots Alkmaar

De nieuwe uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 januari te zien bij Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de twee voorgaande edities zijn ook te bekijken via de website www.grootsalkmaar.nl. Daar is ook achtergrondinformatie te vinden over alles wat in de uitzending aan de orde komt.