EGMOND AAN ZEE - De ondernemersvereniging en de Taskforce hebben besloten de braderie in Egmond aan Zee per direct stop te zetten. Zij hebben als uitgangspunt ‘Veilig en vertrouwd recreëren, verblijven en ondernemen’. “Als we aan dat uitgangspunt tornen, schieten we ons doel voorbij” zegt Sandy Dekker, voorzitter van de ondernemersvereniging.


“We nemen de sentimenten die leven onder bewoners, ondernemers en gasten serieus. Het was geen eenvoudige beslissing om te stoppen. We beseffen ook dat dit een pijnlijk besluit is voor een groep ondernemers die het in deze tijd heel moeilijk heeft.”

Eerste braderie
Afgelopen woensdag 22 juli vond voor de eerste keer weer een braderie plaats in Egmond aan Zee. Een verkleinde, met extra maatregelen om de 1,5 meter in acht te kunnen nemen. Naast een door de gemeente goedgekeurd Coronaprotocol was er extra beveiliging ingehuurd door de Taskforce en door de gemeente en waren er extra vrijwilligers vanuit de Egmondse ondernemers en braderiedeelnemers. De braderie verliep goed en de bezoekers hielden zich (grotendeels) aan de coronaregels.

Evaluatie
Na afloop heeft de ondernemersvereniging Egmond Actief samen met de braderiecommissie en de Taskforce (bewonersvereniging De Parel, Hart voor Egmond, vertegenwoordigers namens de ondernemers en de gebiedsregisseur) deze eerste avond geëvalueerd. In het algemeen was men van mening dat de risico’s goed in beeld waren gebracht en de maatregelen waren hiermee in overeenstemming.

Zorgen
Ondanks dat het bericht, dat de aangepaste braderie door zou gaan eerst goed was ontvangen, sloeg de stemming om. Door het toenemende aantal besmettingen begin van de week maakten mensen zich zorgen en vonden dat de braderie niet door kon gaan. Egmond Actief heeft contact gezocht met het RIVM. De reactie van het RIVM was dat het beeld van de besmettingen in overeenstemming was met wat werd verwacht na de versoepelingen. Na intensief overleg met direct betrokkenen werd door de braderiecommissie besloten de eerste braderie door te laten gaan. Echter, door de vele bezorgde en sentimentele reacties is toch besloten de volgende braderieën niet door te laten gaan.

Wethouder Bekkering van Economische zaken begrijpt de belangenweging en heeft dan ook respect voor dit moedige besluit.