ALKMAAR - In bibliotheekvestigingen Alkmaar Centrum en de Mare worden regelmatig lezingen, voorstellingen, workshops en andere activiteiten georganiseerd voor volwassenen én voor kinderen. Wij zijn op zoek naar mannen en vrouwen die het leuk vinden om bezoekers van activiteiten gastvrij te ontvangen. Je bent daarbij het visitekaartje van de bibliotheek en ondersteunt bibliotheekmedewerkers bij uiteenlopende activiteiten.

Werkzaamheden
Je helpt als vrijwilliger bij het klaarzetten van tafels en stoelen, het zetten van koffie/thee en helpt de spreker en/of workshopgever met het klaarzetten van de materialen. Je ontvangt bezoekers gastvrij en helpt bij het registreren van bezoekers voor onze administratie. Twijfelen volwassenen of kinderen nog over deelname? Dan weet jij ze met jouw enthousiasme over te halen. Na afloop van de activiteit help je om alles weer op te ruimen.

Activiteiten kunnen zowel overdag als 's avonds plaatsvinden, doordeweeks en in het weekend. Je zit met meerdere vrijwilligers in een pool en je wordt ruim van tevoren benaderd over beschikbaarheid. Van alle vrijwilligers wordt verwacht dat ze af en toe een weekend of avond werken. Gemiddeld duurt een jeugdactiviteit 1 tot 1,5 en een volwassen activiteit tot 1,5 tot 2 uur en dien je nog rekening te houden met een half uur van tevoren aanwezig zijn en een half uurtje opruimen na afloop.

Je kunt aangeven of je zowel in bibliotheek de Mare als bibliotheek Alkmaar Centrum ingezet wil worden of liever slechts in één van beiden. En of je wilt ondersteunen bij activiteiten voor de jeugd of voor volwassenen.

Wie zoeken wij?
We zijn op zoek naar enthousiaste en zelfstandige vrijwilligers met een uitnodigende houding. Je vindt het leuk om contact met mensen te hebben en weet mensen te enthousiasmeren. Als je wilt helpen bij jeugdactiviteiten is het belangrijk dat je het leuk vindt om met kinderen om te gaan. Je spreekt de Nederlandse taal en bent regelmatig beschikbaar op avonden en weekenden. Je bent fysiek in staat om mee te helpen met tillen van tafels en stoelen.

Wat bieden wij onze vrijwilligers?
We bieden je vrijwilligerswerk in een inspirerende omgeving. Je krijgt een gratis bibliotheeklidmaatschap, deskundigheidsbevordering en er is jaarlijks een gezellige inspiratiebijeenkomst.

Nieuwsgierig geworden?
Heb je interesse om als gastvrouw/heer aan de slag te gaan in de vestiging Alkmaar Centrum of De Mare? Of heb je vragen over deze functie? Stuur een mailtje naar Nathanya Dekker-Zwart (vrijwilligerscoördinator) via vrijwilliger@bknw.nl.

Goed om te weten: omdat vrijwilligers van de bibliotheek in aanraking komen met kwetsbare groepen vragen wij van onze vrijwilligers (en medewerkers) een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Deze vragen wij voor je aan.