ALKMAAR - Op zondag 25 april is de kick off voor een aantal trashwalks door Alkmaar. Ga samen met Nanda van den Ham van El Kombi op een trashwalk door de stad om samen met andere vrijwilligers troep op te ruimen en op te vissen. Hoe werkt het? We verzamelen op de groene loper voor de Bibliotheek in het centrum van Alkmaar. Je krijgt koffie, thee of limonade, een afvalgrijper voor onderweg en een duidelijke uitleg van Nanda. Door in tweetallen of gezinsverband op pad te gaan, is deze activiteit helemaal coronaveilig. Zo help je actief mee Alkmaar nog mooier te maken, leer je in coronatijd toch nieuwe mensen kennen en ontdek je Alkmaar van een heel andere kant.

De Groene Loper
In navolging van de Green Deal start Europe Direct NHN het project De Groene Loper in Alkmaar. Dit is een reeks activiteiten die het thema Duurzaamheid makkelijker, praktischer én leuker maken. Het ED-NHN werkt graag samen met lokale helden, zoals Nanda van El Kombi. Zij organiseert al jaren ‘sup-it-ups’ op het water en ‘trashwalks’ door de stad. Door samen met een gezellige club vrijwilligers troep op te ruimen en op te vissen, maakt Nanda haar stad nóg een stukje mooier. Europe Direct sluit hier graag in woord en daad.

Aanmelden en data
We gaan op vier verschillende data op stap. Op zondag 25 april is de kick off. Inloop is mogelijk vanaf 09.30 uur. Op vrijdag 7 mei in de meivakantie is er een kidsversie. Ook deze datum inloop vanaf 09.30 uur. Op zondag 30 mei is de 3e trashwalk, wederom vanaf 09:30 uur inloop. En op woensdag 23 juni is er een zomeravondversie. Dan starten we vanaf 19:00 uur. Geef je nu op voor deelname via de website van Nanda op www.elkombi.nl.

Zelf op pad als Groene Loper
Kun je niet op deze data of ga je liever op eigen houtje op pad? Binnenkort kun je bij de bibliotheek een groene wandelroute door de historische binnenstad van Alkmaar afhalen en zelf op pad als Groene Loper. Tegen een kleine borg ontvang je de route, twee grijpers en een versnapering voor onderweg of na afloop. Zo leer je als toerist in eigen stad allerlei onontdekte plekken en feiten kennen én zet je je eenvoudig in voor een beter milieu.

Als vervolg op de trashwalks worden later in het (voor)jaar inloopavonden over duurzaamheid georganiseerd in de bibliotheek. Geïnteresseerden en groene pioniers leren van en met elkaar over duurzaamheid, recycling, energie en Europese innovaties. De eerste inloopavond zal plaatsvinden op woensdagavond 7 juli.

Europe Direct
In Europa zijn ‘Europe Direct’-centra dé toegang tot de Europese Unie voor al haar inwoners. In heel Europa vind je ongeveer 500 Europe Directs. Samen vormen ze het gratis informatienetwerk van de Europese Commissie.

Het Europe Direct voor Noord-Holland Noord (ED-NHN) is gevestigd in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Van daaruit worden vragen van burgers beantwoord en debatten en activiteiten georganiseerd. Op die manier wordt Europa een stukje begrijpelijker gemaakt. Meer informatie over het ED-NHN is te vinden op www.europainnoordholland.nl.

Ieder jaar kiest de Europese Unie een aantal onderwerpen uit die zij extra aandacht geeft. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de Green Deal, een plan om de economie van Europa duurzamer te maken. Daarmee pakken alle Europese landen sámen klimaat- en milieuproblemen aan.