ALKMAAR - 2018 is miljoenen keren vastgelegd op de gevoelige plaat. Op die manier is het tijdsbeeld van het afgelopen jaar goed vastgelegd, zou de gedachte kunnen zijn. Maar door de grote hoeveelheid foto’s die er wordt gemaakt, is een foto steeds minder uniek en wordt er makkelijk weggegooid. Om te zorgen dat het tijdsbeeld van 2018 niet verdwijnt, start het Regionaal Archief een actie om kenmerkende foto’s van 2018 te bewaren voor de toekomst. Het Archief vraagt inwoners om één foto in te sturen die volgens hen kenmerkend is voor het afgelopen jaar.

Inwoners van het werkgebied van het Regionaal Archief worden gevraagd om een zelfgemaakte foto op te sturen, die zij typerend vinden voor 2018. Zijn er bijvoorbeeld gebouwen of dorps- en stadsbeelden verdwenen in het afgelopen jaar, of staan die op het punt van verdwijnen? Of is er in 2018 iets bijzonders gebeurd dat op de foto is gezet? Het Archief hoopt op deze manier een verzameling foto’s te ontvangen die laat zien hoe 2018 eruitzag en wat de inwoners zelf belangrijk vonden.

Paul Post, directeur van het Regionaal Archief, zegt het volgende over het project: “De foto’s die we op deze manier verzamelen vormen een belangrijke aanvulling op onze collectie, omdat ze ons door de ogen van de inwoners mee laten kijken. De toelichting bij de foto geeft vaak een bijzonder inkijkje in gebeurtenissen in de regio, heel verschillend van de reguliere foto’s die we binnenkrijgen.”

Elk denkbaar type foto uit het jaar 2018 wordt verwelkomd. De plaatjes moeten geschoten zijn in het werkgebied van het Archief (de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel). Inzenders worden gevraagd te vermelden waar, wanneer en waarom ze de foto hebben gemaakt.

De afbeeldingen worden op deze Flickr-pagina van het archief geplaatst. Een selectie uit de inzendingen wordt ook op de beeldbank van het Archief ondergebracht, om ze tot in de eeuwigheid te bewaren. Zowel amateurs als professionals mogen afbeeldingen inzenden, zolang ze er geen bezwaar tegen hebben dat de rechten door het Archief worden overgenomen en de afbeeldingen door iedereen kunnen worden gebruikt. Bekijk hier de inzending uit 2017

Foto’s kunnen worden ingestuurd via foto@archiefalkmaar.nl. Er geldt een maximum van één foto per inzender. Inzenden kan tot en met 31 januari 2019.

Voorwaarden
 • één digitale foto per inzender
 • foto moet gemaakt zijn in 2018
 • foto moet gemaakt zijn in de gemeente Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen of Texel
 • foto moet voorzien zijn van naam fotograaf, datum van opname, locatievermelding
 • foto moet van een degelijk formaat/resolutie zijn. Geen foto's onder de 100kb en 800x600 pixels.
 • foto's moeten als bijlage bij een mail verzonden worden, niet er in geplakt.
 • bij de foto moet ook een korte uitleg staan waarom deze foto is ingezonden
 • alle rechten van de foto worden overgedragen aan het Regionaal Archief Alkmaar.
 • foto's worden onder CC-BY fotolicentie (foto mag vrij gedeeld, bewerkt en gebruikt worden voor particulier en commercieel gebruik zo lang er maar een naamsvermelding is) geplaatst op de Flickr-pagina van het Archief.
 • foto's die niet voldoen aan de voorwaarden, zullen niet geplaatst worden, er zal daar geen communicatie over plaatsvinden.
 • foto's kunnen gestuurd worden t/m 31 januari 2019
 • foto's die aanstootgevend of racistisch van aard zijn zullen worden geweigerd
 • een selectie van de foto's die op de Flickr-pagina staan zal worden opgenomen in de digitale beeldbank van het Regionaal Archief Alkmaar onder de voorwaarde dat de beelden vrij gedeeld, bewerkt en gebruikt mogen worden voor particuliere en commerciële doeleinden waarbij een naamsvermelding op prijs wordt gesteld, maar niet verplicht is.
 • de inzender van de foto gaat akkoord met bovenstaande voorwaarden