ALKMAAR - Goede kans dat u hem binnenkort ook ziet rijden: de grote Thuisblijvers bus. De bus is in feite een reizende huiskamer. Vanaf 2 juli aanstaande rijdt de bus door de gemeente Alkmaar om Alkmaarders uit te nodigen zichzelf te laten zien. Fotograaf Rick Akkerman zal afwisselend met theatermakers Lisa Templon, Elke de Graaff en Reineke Jonker maar liefst 72 locaties in groot Alkmaar bezoeken. Tijdens hun bezoek kunnen omwonenden genieten van het kunstzinnige tafereel, met elkaar in gesprek gaan en een portretfoto laten maken. De foto’s worden in april 2023 geëxposeerd in de Grote Kerk in Alkmaar, de grootste huiskamer van Alkmaar.


Een uniek project voor iedere Alkmaarder. Sinds de prachtige dorpskernen aan Alkmaar zijn toegevoegd heeft er nog geen kunstproject plaatsgevonden dat aanspraak doet op het hele gebied. De kunstenaars maken er een waar feestje van, met als doel: 1100 Alkmaarders op foto zetten en horen wat hen beweegt.

Één stad, 16 dorpen, vier buurtschappen en 110.000 mensen, dat is Alkmaar. Maar hoe goed kennen we elkaar nou eigenlijk? Wie is die buurman, wie is die buurvrouw, of die dame die met haar hond loopt en je vriendelijk gedag zegt? Thuisblijvers gaat uit van dat ieder mens een eigen verhaal heeft dat het waard is te vertellen. Thuisblijvers verzamelt deze verhalen die je gedurende de reis door onze prachtige gemeente kunt lezen op www.thuisblijvers.com

Het project wordt geproduceerd door Stichting Hollandse Luchten; een organisatie die vele succesvolle projecten heeft mogen produceren. Ditmaal bogen zij zich na de Coronaperiode over dit project om zo meer saamhorigheid teweeg te brengen. Thuisblijvers stelt de Alkmaarder op een speelse manier aan je voor. Gedurende de bezoeken door de hele gemeente en dan nog eens in de Grote Kerk in 2023.

Dit project van formaat is tot stand gekomen dankzij: Grote Kerk Alkmaar, TAQA Theater De Vest, Artiance centrum voor de kunsten, VSB fonds, Victoriefonds, gemeente Alkmaar, Cameraland, Brownies & Downies, GAMMA Alkmaar, Mooi op het web en Scholten Reclame Heerhugowaard.