ALKMAAR - Deze zomer vindt in de Grote Kerk een nieuwe editie van Nieuw Licht - Kunst in de Grote Kerk plaats. Kunstenaarsduo Driessens & Verstappen hebben zich laten inspireren door de fossielen die zich in de vloer van de kerk bevinden en werpen met het project Fossil Remains een speculatieve blik op de verre toekomst. Hoe ziet de eindbestemming van ons plastic afval eruit? Zijn het de fossielen van de toekomst?

345 miljoen jaar geleden
De vloer van de Grote Kerk bestaat uit Belgisch hardsteen (arduin) dat 345 miljoen jaar geleden is ontstaan, tijdens het Carboon. Er heerste hier destijds een heel ander klimaat en de Ardennen maakte deel uit van een tropische zee vol met koralen. De skeletten van de zeedieren en -organismen die toen leefden zijn versteend geraakt in de aardlagen die we vandaag de dag gebruiken voor onder andere tegels, keukenbladen en grafstenen. Ook de zerkenvloer van de Grote Kerk zit vol met dergelijke fossielen.

De fossielen van het Antropoceen
Het is tegenwoordig onmogelijk om aan de oceaan te denken zonder dat het probleem van plastic-vervuiling in gedachten opdoemt. Plastic is gemaakt van fossiele brandstoffen en zo ontworpen dat het ‘onvergankelijk’ is en nooit helemaal uit de natuur zal verdwijnen. Mogelijk de enige manier om het ooit uit het oceaanwater te krijgen, is door te wachten tot het zich op het strand of de oceaanbodem afzet, begraven wordt en versteend. De plastic voorwerpen worden permanent opgeslagen in de aardbodem. Het zijn de fossielen van de toekomst die zich bevinden in de aardlaag van het Antropoceen.

Fossil Remains
In Fossil Remains verbinden Driessens & Verstappen de fossielen van het verleden en de toekomst. Door een speurtocht in de Grote Kerk, gemaakt in samenwerking met ‘stadsarcheoloog’ Jelle Reumer, leer je meer over de mooiste en meest bijzondere fossielen in de kerkvloer. Voor de blik op de verre toekomst nemen Driessens & Verstappen de bezoekers mee in een hypothetisch scenario over de uiteindelijke bestemming van ons plastic afval. Hoe het zich ophoopt in de oceanen en vervolgens neerslaat op het strand en de zeebodem om voor eeuwig te worden opgeslagen in de aardkorst. Dit krijgt vorm in een serie ‘zerken’ die boven op de bestaande grafstenen van het hoogkoor te zien zullen zijn.

Driessens & Verstappen
Het Amsterdamse kunstenaarsduo Erwin Driessens (1963 Wessem) en Maria Verstappen (1964 Someren) werkt samen sinds 1990. Na hun studie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht en de Rijksakademie te Amsterdam, ontwikkelden zij samen een veelzijdig oeuvre van software, machines en objecten. Ze streven naar een kunst waarbij spontane fenomenen systematisch worden opgewekt. Kunst die niet geheel wordt bepaald door de subjectieve keuzes van de mens maar in plaats daarvan, wordt gegenereerd door zelfstandig opererende processen.
Driessens & Verstappen namen deel aan tal van tentoonstellingen in Nederland en daarbuiten, o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Centre Pompidou Parijs, Kröller-Müller Museum Otterlo en Eyebeam New York.

Nieuw Licht
Fossil Remains is een reis door de tijd die kritische vragen stelt over de toekomst van ons afval en daarmee de impact van de mens op de aarde. De tentoonstelling is onderdeel van de serie Nieuw Licht – Kunst in de Grote Kerk Alkmaar. Voor dit programma wordt iedere zomer een kunstenaar uitgenodigd om een werk te maken geïnspireerd door, of reflecterend op, het erfgoed van de kerk en de stad.