SPIJKERBOOR - Speciaal voor de landelijke Open Monumentendag op 9 september opent Natuurmonumenten de deuren van Fort bij Spijkerboor in de Beemster. Door heel Nederland gaan tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten open, die de rest van het jaar gesloten zijn voor het publiek.

Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft bijzondere verhalen. Boek snel je kaartjes want vol=vol! Tijdens de rondleiding laten de gidsen je de kookketels, munitiekamers en het draaikoepel-geschut zien. Bovenop het fort heeft u een prachtig zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de imposante dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland! Het complete overzicht van locaties en activiteiten staat op: www.natuurmonumenten.nl/OpenMonumentendag .

In Europa
De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van het Europese jaar van het culturele erfgoed, met als hoofdthema de uitwisseling van cultuur, kennis en bouwkunst in Europa.

Cultureel erfgoed
Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt ongeveer 2600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten.