ALKMAAR - Het tegelwegdek van de fietspaden onder de Bergertunnel wordt vervangen door asfalt. De werkzaamheden staan gepland van 19 juni tot en met 7 juli. (Brom)fietsers kunnen van de tunnel gebruik blijven maken. Zij moeten afstappen en lopend hun weg vervolgen via het naastgelegen voetpad. Automobilisten kunnen tijdens de werkzaamheden enige overlast ervaren van werkverkeer.

Volgorde werkzaamheden

Om het overlast te beperken, wordt aan één kant tegelijk gewerkt. Eerst wordt de noordkant aangepakt, de route de stad uit. Daarna wordt het wegdek aan de Zuidkant vervangen, dat is het fietspad dat richting Alkmaar centrum loopt.

Veiligheid en comfort

Op dit moment liggen er betontegels in de in 1955 gebouwde tunnel. Deze verharding is echter dusdanig aangetast, onder andere door de tijd en strooizout, dat steeds vaker en steeds meer tegels los komen te liggen. Om de veiligheid en het comfort van de fietsers te waarborgen, wordt het wegdek nu vervangen door asfalt.

Alkmaar fietsstad

In Alkmaar zijn fietsveiligheid en bereikbaarheid als prioriteit gesteld. Hiervoor is ook een fietsplan opgesteld. Alkmaar is namelijk een echte fietsstad. De Alkmaarder gebruikt de fiets gemiddeld meer dan de gemiddelde Nederlander. Dagelijks zitten de Alkmaarders gemiddeld 3 km op de fiets en doen daar 13 minuten over. Ook probeert de gemeente de bestaande en nieuwe fietspaden beter in te richten en met meer comfort. Zo zijn de fietspaden ook goed toegankelijk voor bijvoorbeeld mensen met een beperking en die gebruik maken van een scootmobiel.