ALKMAAR - Op 18 november 2021, de 58ste geboortedag van schrijver Joost Zwagerman, is de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt in TAQA Theater de Vest in Alkmaar. De prijs, een initiatief van de Van Bijleveltstichting en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, is bedoeld voor beginnende essayisten.

De prijs is gegaan naar Fien Veldman voor haar essay 'Not really making it'. Uit het juryrapport: 'Een essay dat persoonlijk is en over een maatschappelijk probleem gaat, dat tegelijk luchtig, ontroerend en diep snijdend is.'

De jury, Barber van de Pol, Manon Uphoff, Merlijn Olnon en Aleid Truijens (voorzitter) koos de winnaar uit 176 inzendingen.


Het winnende essay en de andere vijf genomineerde essays zijn te lezen in De Nederlandse Boekengids, en op https://vanbijleveltstichting.nl en www.mdnl.nl.

Fien Veldman (1990) is literatuurwetenschapper, journalist en schrijft fictie. Ze werkt als gids op de Westertoren in Amsterdam, waar ze af en toe de horizon kan zien (als het helder is). Ze is daarnaast oprichter van De Bonte Avond, een internetpodium voor schrijvers en makers.