ALKMAAR - Move the City landde 5 t/m 7 juli middenin de wijk Nieuw Overdie in Alkmaar. Het festival maakte er samen met de buurt - ondanks de regen - een heerlijke en feestelijke editie van. Met een flathoge muurschildering, workshops, film, concerten, kunst en een cultuurmarkt kijkt de organisatie terug op een geslaagde editie.

De vrijdagavond stond in het teken van de opening van een flathoge muurschildering gecombineerd met een buurtpicknick, gemaakt door ouders uit de buurt. Het 26-meter hoge kunstwerk is onderdeel van het landelijke initiatief Museum Murals. Ondanks de aanhoudende regen kwam de buurt massaal op de bijzondere onthulling en het lekkere eten af.

Op zaterdag was er voor jong en oud in en om het buurthuis van alles te zien en te doen: workshops, film, muziek, voorlezen en knutselen. Ook was er een kunst-expo in de moskee te bewonderen.

Bonte parade van bruidsparen

Op zondag kon men genieten van de verscheidenheid in de wijk. In de ochtend waren er live concerten. In de middag organiseerden buurtbewoners een cultuurmarkt, met kraampjes en hapjes uit verschillende landen. Hoogtepunt van de dag was een bonte parade bruidsparen van verschillende culturen uit de wijk, inclusief bijbehorende rituelen en een opzwepende bruiloftsband. Het werd een kleurrijke stoet, vol gezang, dans en blije gezichten.

Met MOVE THE CITY geven de culturele instellingen uit de binnenstad een Alkmaarse wijk een weekend vol theater, workshops, kunst, muziek en ontmoetingen cadeau. In 2025 vindt Move the City in juli plaats in Graft / de Rijp. Meer info op movethecity.nl.

Move the City is een project van Karavaan, TAQA Theater de Vest, Filmhuis Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard, Poppodium Victorie, Regionaal Archief Alkmaar, Kunstuitleen Alkmaar en Artiance. En wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Alkmaar en het Victoriefonds.