NOORD-HOLLAND – Femke Al uit Alkmaar en Yvanka de Reus uit Grootschermer doen mee met de Nederlandse kampioenschappen voor mbo-studenten: Skills Heroes. Femke Al komt uit bij het lassen en Yvanka de Reus bij het bouwtimmeren. Het wordt een bijzonder kampioenschap. Nog nooit stonden er vrouwelijke mbo-studenten in de finale bij het bouwtimmeren en het lassen.

Het tweetal volgt hun opleiding bij het Horizon College in Heerhugowaard en opleidingspartners Tetrix Techniek (lassen) en ESPEQ (bouwtimmeren). Het opleidingsbedrijf van Femke is Demaco in Noord-Scharwoude en voor Yvanka is dat bouwbedrijf Jonker en Meijerhof uit Grootschermer.

Neem een ongewone stap

De finales worden 31 maart en 1 april gehouden in Utrecht. Per opleiding doen acht mbo-studenten mee met de landelijke finale van Skills Heroes en daarmee behoren Yvanka en Femke tot de nationale top in hun vakgebied. Femke (20) zegt hierover: 'Ik ben trots dat ik in de finale sta. Tijdens de kwalificatiewedstrijd op school heb ik alle jongens verslagen. Lassen is heel precies werk en juist iets voor vrouwen. Ik raad meiden aan om het ook te proberen, neem eens een ongewone stap, want lassen is een heel erg leuk vak.'

Mensen blij maken

Yvanka (17) kreeg interesse in het timmeren toen er bij haar thuis verbouwd werd. 'Het leuke aan timmeren is dat je mensen blij maakt met het werk dat je levert. Veel meiden denken dat timmeren zwaar werk is, maar dat valt reuze mee. En voor mij maakt het niet uit dat ik tussen de mannen sta, dat ben ik gewend. Het is leuk werk omdat het heel gevarieerd is en geen dag is hetzelfde. Ik bereid met nu goed voor op het NK en ik hoop dat ik win.'

Wereldkampioenschap in Shanghai

Bij het behalen van het Nederlands kampioenschap kunnen Femke en Yvanka afgevaardigd worden naar de wereldkampioenschappen in Shanghai in China.

Excellentie bevorderen

In totaal doen elf mbo-studenten van het Horizon College mee met de finales van de Nederlandse kampioenschappen. De Skills-wedstrijden zijn door het ministerie van OCW aangewezen om excellentie in het mbo-onderwijs te bevorderen. Het Horizon College, met vestigingen in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend, vindt het belangrijk dat mbo-studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. De wedstrijden maken dan ook deel uit van het excellentieprogramma van de school.