ALKMAAR - Het feestjaar rond ‘Alkmaar Ontzet 450 jaar’ is officieel van start gegaan met de feestelijke uitreiking van De Alkmaarsche Scheurkalender aan burgemeester Anja Schouten. De unieke kalender, die nu in de winkel ligt, brengt vanaf 1 januari 2023 elke dag een stuk Alkmaarse geschiedenis uit 1573 tot leven.

Begin 2022 kondigden de Alkmaarsche ondernemers Martin van Elmpt en Ed Boogaard hun initiatief voor de Alkmaarsche Scheurkalender aan. Ze wilden een interessante, leuke en informatieve kalender rond het jubileumjaar maken, ook voor mensen die niet van dikke geschiedenisboeken houden.

“Dat is gelukt”, stellen de makers tevreden vast. “De kalender vertelt op ieder blaadje korte verhalen over het gewone leven van poorters van Alkmaar, maar ook over de machthebbers, de kerk en de opstandelingen. En, uitaard, over hoe in Alkmaar de Victorie begon.”

Het 1.573-ste exemplaar
Het enthousiasme in de stad over de Alkmaarsche Scheurkalender is inmiddels zo groot, dat een uitreiking van het ‘eerste exemplaar’ aan de burgemeester er niet meer in zat: “De verkoop maakte direct een vliegende start, mede dankzij de speciale leden-actie van de 8 October Vereeniging.” Uiteraard was er tijdens de 8 October-receptie in de Grote Kerk toch wel degelijk plek voor een feestelijk moment: burgemeester Anja Schouten kreeg uit handen van de makers het 1.573-ste exemplaar overhandigd in een eenmalige kaasplank-editie (foto).

De Alkmaarsche Scheurkalender is online te bestellen en ook verkrijgbaar bij verschillende verkooppunten in en om de stad: Van der Meulen boekhandel, VVV Alkmaar, Stedelijk Museum Alkmaar, Bruna De Hoef, Bruna Middenwaard, The Read Shop de Mare, The Read Shop Alkmaar (Fred. Hendriklaan), Sweets & Antiques, en Soepp.