ALKMAAR - Voor slechts € 4,- kunst uit een automaat? Vanaf zaterdag 7 december is het voor iedereen beschikbaar in de bibliotheek van Alkmaar Centrum. Uit een oude sigarettenautomaat trek je dan een Pakje Kunst® met daarin een uniek kunstwerk van een kunstenaar uit de regio Alkmaar.

Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. Zo krijgt de koper toegang tot het kunstaanbod in de regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit een oude mechanische sigarettenautomaat voor slechts € 4,-. Deelnemende kunstenaars ontvangen hiervan € 3,-. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen.

Feestelijke opening
Zaterdag 7 december om 15.00 uur wordt Pakje Kunst® feestelijk geopend in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar Centrum. De oude sigarettenautomaat is te vinden onder de grote trap van de bibliotheek. Tijdens de opening verrassen de HAPPY ACCIDENTS je met hun Raw-Rhythm en Boogie-Blues. Zij spelen swingende songs die zowel stevig, rauw als breekbaar zijn en diverse wendingen hebben ondanks het beperkte instrumentarium. Ben je geïnspireerd geraakt door de kunstenaars? Schuif dan na de opening aan bij Pakje Kust deelneemsters Nicole en Sylvia om een eigen mini kunstwerkje van 8 bij 5 cm te maken. Wil je deze middag een Pakje Kunst® meenemen? Je haalt voor twee keer twee euro een uniek kunstwerk uit de automaat. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven. Tip, neem twee keer twee euro mee, want in de bibliotheek is geen contant geld aanwezig.

Pakje Kunst® Noord-Holland Noord
Linda Goudsblom, medewerker van Bibliotheek Kennemerwaard, die overigens zelf ook kunstenaar is, haalde Pakje Kunst® naar Alkmaar. Het viel haar op dat in de regio Noord-Holland Noord nog geen automaat te vinden is. Al vrij snel waren er voldoende kunstenaars uit de regio om de automaat te vullen. De kunstenaars zijn nu druk met het maken van de Pakjes Kunst® voor in de automaat.

Over Pakje Kunst®
Pakje Kunst® is een initiatief van Ro-Nalt Schrauwen, beeldend kunstenaar uit Tilburg en geïnspireerd op de Duitse Kunstautomat. In november 2016 gaf hij een pitch bij de Awesome Foundation Tilburg, en sleepte daarbij € 1.000,- in de wacht. Hiervan kocht hij drie automaten en 400 doosjes. De doosjes werden Pakje Kunst genoemd, de automaten Artomaat. Het werd een groot succes. Op 21 december werd de eerste Artomaat officieel in gebruik genomen. In de eerste week werden er meer dan 400 doosjes verkocht. In 2018 is Pakje Kunst uitgegroeid naar 30 automaten in 22 steden verspreid over Nederland en doen er ruim 750 kunstenaars mee.