ALKMAAR - Woensdag 8 maart vierde basisschool De Kring in Alkmaar met kinderboekenschrijver en gouden griffel winnaar Yorrick Goldewijk de feestelijke start van de Bibliotheek op school. Yorrick Goldewijk, taalspecialist van de Kring Dominiek Pronk en directeur van Bibliotheek Kennermerwaard Erna Winters verrichtten de officiële opening door 4 linten door te knippen. De linten symboliseren de verschillende bibliotheken in de school.

Naast de opening en bekrachtiging van de samenwerking met Bibliotheek Kennermerwaard werd meteen gestart met het schoolthema 'red de wereld'.

De oude schoolboeken van de school werden weggegooid. Reden genoeg voor de wijkagent van Alkmaar Zuid om op te treden. De school heeft een milieuboete gekregen van €6000,-. Deze kan kwijtgescholden worden door oplossingen te bedenken voor het afvalprobleem op de school. In de komende periode zal duurzaamheid centraal staan op de school.

Onderwijs, bibliotheek en gemeente slaan handen ineen


'Met de samenwerking tussen school en de bibliotheek zetten we in op een duurzame ontwikkeling op het gebied van lezen op onze school' aldus Dominiek Pronk. Met de Bibliotheek op school slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen en komt er dagelijks aandacht voor leesplezier en mediawijsheid op school én thuis.

De Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school is een intensieve meerjarige samenwerking tussen basisscholen en de bibliotheek. Doordat de bibliotheek en de scholen hun krachten bundelen en elkaars expertise benutten, werken ze samen aan aantoonbare verbetering van onderwijsresultaten op het gebied van lees- en taalvaardigheid en informatie- en mediavaardigheden. Kinderen die plezier hebben in lezen, lezen meer en behalen daardoor betere schoolresultaten. Ook de gemeente Alkmaar onderschrijft het belang van een goede taal- en leesvaardigheid.