ALKMAAR - Uitbundige banketten op het stadhuis, balletten in Franse stijl en kleurrijke processies door de stad; in het Alkmaar van de zestiende tot achttiende eeuw was dat geen uitzondering. Op maandag 22 mei neemt Bram van Leuveren, historicus aan de Universiteit Leiden, u mee in zijn lezing-workshop naar de feeststad van weleer. Hij gebruikt hiervoor o.a. de historische bronnen uit de omvangrijke collectie van het Regionaal Archief Alkmaar. De lezing-workshop begint om 11.00 uur in het Regionaal Archief, Bergerweg 1.

De stad was vaak het internationale middelpunt van spectaculaire feesten. Kosten noch moeite werden gespaard om het vorsten, graven en stadhouders zo goed mogelijk naar de zin te maken en Alkmaar op de kaart te zetten als een stad van internationaal belang. De Graaf van Leicester, één van de meest beroemde gasten die Alkmaar in 1585 en 1586 ontving, schreef zelfs naar zijn Koningin Elizabeth van Engeland hoe buitengewoon hartelijk hij was ontvangen door het Alkmaarse volk.

Onderzoek en werkwijze


Waarom waren deze feesten zo belangrijk voor Alkmaar? En hoe ga je als historicus te werk met bronnen uit de zestiende tot achttiende eeuw? Hoe ontcijfer je een kriebelig handschrift? En hoe ga je om met burgemeesters die in hun kronieken niet de volledige waarheid over hun ontvangsten van hooggeplaatste gasten vertelden? Dichter bij de spectaculaire festiviteiten in Alkmaar kunt u waarschijnlijk niet komen!

Bronnen en rondleiding


De bronnen zullen tijdens de lezing opgesteld staan. Een unieke kans om eeuwenoude kronieken van Alkmaarse bestuurders, financiële afschriften en brieven van deelnemers aan de festiviteiten eens van dichtbij te bekijken. Na afloop is er mogelijkheid om aan te sluiten bij een rondleiding achter de schermen van het archief. U komt in de depots die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

Alkmaars Historisch café


Deze lezing wordt u aangeboden vanuit het Alkmaars Historisch Café, een samenwerkingsverband bestaande uit het Regionaal Archief Alkmaar, het Stedelijk Museum Alkmaar, de Vrienden van de Grote kerk, de Historische vereniging Alkmaar, Erfgoed Alkmaar en Bibliotheek Kennemerwaard.

Aanmelden

U bent van harte welkom op maandag 22 mei in het Regionaal Archief Alkmaar, Bergerweg 1, 1815 AC Alkmaar. De toegangsprijs is € 7,50 voor niet leden en € 5,00 voor leden van de deelnemende organisaties. De lezing start om 11.00 uur. Aanmelden kan via www.bknw.nl klik op Doen en ga naar de agenda.