DE RIJP - Voormalig praktiserend dierenarts en tegenwoordig fulltime beeldend kunstenaar Laura Blömer uit Laren exposeert onder de titel Animal Nature in de maand augustus in Museum Jan Boon. Haar werk is op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien. Zaterdag 6 augustus om 15.00 uur verricht Nynke van Zwol, voormalig studiegenoot en eerder exposant in Museum Jan Boon, de feestelijke opening.

Laura maakt veel figuratief werk van dieren, waaronder regelmatig katten. ‘Ik werk observerend en wil dieren tot hun recht laten komen zoals ze zijn. Dus zonder menselijk stempel, zoals zo vaak gebeurt.’ Achterliggende gedachte is de relatie van de mens ten opzichte van dieren.

‘Aan de ene kant heb je het grootschalige gebruik van dieren. Hoe we deze dieren behandelen, wordt buiten beeld gehouden, omdat we niet willen beseffen dat bijvoorbeeld het vlees dat we eten dieren zijn. Aan de andere kant vermenselijken en romantiseren wij dieren, alsof ze alleen maar lief en schattig in beeld mogen worden gebracht. In beide gevallen zien we het dier vanuit de mens en zijn behoefte. Ik wil juist de eigen identiteit en schoonheid van het dier zelf laten zien. Daarin zit een soort verzet tegen hoe de mens dieren beschouwt. Ik vind dat we dieren veel meer als gelijkwaardig moeten zien, maar dan met een eigen identiteit en hun eigen kenmerken.’

Laura doet dat in schilderijen, pasteltekeningen en grafiek (onder andere in linosneden in kleine oplagen). Zo zien we een Vlaamse reus op een operatietafel, een kat in een korset na een operatie in een hokje in een dierenkliniek of een kat die een mus binnenbrengt. Maar bijvoorbeeld ook wassende katten in allerlei lichaamshoudingen, insecten en vogels.

Laura was van 2001 tot 2015 praktiserend dierenarts. In 2012 ging ze in deeltijd studeren aan de Wackers Academie en vanaf 2014 drie dagen per week. In 2018 studeerde ze af. Naast het portretteren van dieren maakt ze landschappen, naakt model en portretten van mensen. Liefhebbers van haar werk roemen haar authentieke stijl. Ook haar boodschap wordt doorgaans goed begrepen. Anderen zijn met name getroffen door de ‘mooie plaatjes’.

Museum Jan Boon is gevestigd aan de Rechtestraat 146 in De Rijp en elk weekend open van 13.00 tot 17.00 uur. Gratis entree. Gratis Jan Boon Wandelroute.