ALKMAAR - De gemeente Alkmaar heeft het afgelopen jaar 65 elektrische oplaadpalen geplaatst. Het totaal aantal openbare laadpalen in Alkmaar is nu 125. Per laadpaal kunnen twee auto’s tegelijk opgeladen worden. Ook in de parkeergarages zijn extra laadpalen geplaatst om mee te kunnen met de ontwikkelingen van elektrisch rijden. De koers is dat er in 2020 in totaal 220 openbare laadpalen in Alkmaar zijn.

De gemeente Alkmaar wil bijdragen aan de CO2 reductie én schonere en stillere auto’s in de gemeente. Elektrische auto’s passen daar prima bij. Dit wordt gedaan door op een positieve manier stimuleren en daarom plaatst de gemeente op verzoek van bewoners oplaadpalen in de openbare ruimte. Alleen als bewoners met een elektrische auto geen eigen parkeerplaats hebben en er is geen oplaadpunt in de buurt wordt dit gedaan. Op deze wijze neemt de gemeente voor veel eigenaren een belangrijke drempel voor een elektrische auto weg. Zo kunnen gebruikers optimaal profiteren van elektrisch rijden.

Top laadpalen in Alkmaar

Er wordt in Alkmaar al veel gebruik gemaakt van de elektrische laadpalen. Zo is hier een overzicht te zien van de top 5 meest gebruikte laadpalen. Dit wordt gemeten aan de hand van getankte Kilowatt uur. Dit neemt overigens elk jaar aanzienlijk toe.

1. Westerweg

2. Kanaalkade

3. Emmastraat

4. Oude Trambaan

5. Willem Alexanderlaan

Het afgelopen jaar is er 240.000 KWH getankt bij de laadpalen. In vergelijking is dit hetzelfde als het jaarlijks stroomverbruik van 73 huishoudens. Er is ook te zien waar alle laadpalen staan in Alkmaar. Op deze website kun je bekijken waar in Alkmaar.

Aanvragen laadpaal in de wijk

In 2018 gaat de gemeente dus verder met laadpalen plaatsen. Dit gebeurt op aanvraag van bewoners. Wilt u een laadpaal in uw wijk dan kunt u een aanvraag doen. Dit kunt u doen door naar www.laadpaal.mrae.nl te gaan en een verzoek in te dienen. De gemeente controleert aan de hand van het beleid/voorwaarden en selecteert de verzoeken. Daarna worden de locaties door de gemeente aangewezen.