ALKMAAR - Op vrijdag 26 maart nam de eerste groep MOVERZ van Moskee Bilal hun certificaten in ontvangst. In de afgelopen maanden leerde deze groep van acht jongeren tussen de 14 en 23 jaar uit de wijk Overdie hoe zij sport en activiteiten kunnen promoten in hun buurt.


Na het behalen van hun Moverz-certificaat zijn de jongeren de ambassadeurs van hun wijk en gaan ze zowel in de wijk als bij de Moskee Bilal beweegactiviteiten opzetten voor jong en oud. De eerste ideeën zijn er al, het organiseren van een buurt voetbaltoernooi!

Wat zijn Moverz?
Moverz is een project dat ontstaan is vanuit het Maatschappelijk Sport Akkoord van de gemeente Alkmaar, in samenwerking met Moskee Bilal, Sport-Z, Alkmaar Sport en JOGG Alkmaar. Deze editie van Moverz is speciaal ontwikkeld voor de wijk Overdie in Alkmaar waar meer aandacht nodig is voor een gezonde leefomgeving. Doel van het project is om jongeren tussen de 14 en 21 jaar op te leiden als sport en spel-ambassadeurs in hun woonwijk en zo bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor de bewoners. Moskee Bilal geeft aan dat er veel mensen kampen met suikerziekte en hart- en vaatziekten, omdat een deel van hun gemeenschap niet genoeg beweegt en ongezond eet.

Gezonder en sportiever
Tijdens de wekelijkse MOVERZ-trainingen bij Moskee Bilal, leerden de jongeren hoe ze voor een groep moeten staan en hoe ze een beweegactiviteiten kunnen organiseren. Sport-Z coachte en begeleidde de jongeren hierin. Bovendien liepen ze allemaal een korte stage bij een bedrijf in de buurt. Na zes bijeenkomsten was het aan de jongeren zelf om een sportactiviteit te organiseren.

Met het doorlopen van hun stagen en organiseren van een activiteit was het Moverz-certificaat meer dan verdiend! Tijdens een sportieve avond mochten zij hun certificaat in het bijzijn van hun ouders ondertekenen. Ook wethouder sport Pieter Dijkman had een boodschap voor de jongeren: “We zijn als gemeente Alkmaar enorm trots op deze gecertificeerde MOVERZ. De jongeren kunnen met de opleiding die ze gedaan hebben andere jongeren uit de wijk stimuleren om te gaan sporten en met andere jongeren in contact te komen. Daarmee dragen zij bij aan een gezondere wijk”. Met deze woorden gaan de jongeren aan de slag om hun Overdie gezonder en sportiever te maken.

Ook Moverz worden? Meld je aan!
In mei start er een nieuwe groep Moverz bij Moskee Bilal. Voor deze groep is de organisatie nog op zoek naar gemotiveerde en enthousiaste jongeren uit Overdie. Ben jij tussen de 14 en 23 jaar? Kom je uit Overdie? En wil je jouw wijk gezonder en fitter maken? Meld je dan aan bij: Driss el Benissi; 06 23 62 32 13 of mail naar info@moskeebilal.nl