ALKMAAR - De eerste Alkmaarse editie van de Swim to Fight Cancer heeft € 108.952,- opgebracht voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek en twee lokale goede doelen; 't Praethuys en de Noordwest Ziekenhuisgroep. Op het moment dat dit persbericht verstuurd wordt, is de € 109.000,- gepasseerd.

"Wat een fantástische opbrengst en wat een prachtige dag. Het was al lange tijd een droom om dit evenement te organiseren en we kunnen als team niet trotser zijn op wat we hebben neergezet. Alles kwam op een magische manier samen in de grachten en het Swim-dorp," vertelt Esmee Bakker, projectleider van de Swim to Fight Cancer Alkmaar.

De 173 deelnemers van de Swim to Fight Cancer Alkmaar zwommen 500, 1000 of 2000 meter door het Luttik Oudorp, Zijdam en Voordam en lieten zich sponsoren door familie, vrienden, kennissen en collega's. Samen zetten zij onmacht om in kracht en haalden ze ruim een ton aan donaties op voor door KWF goedgekeurd kankeronderzoek,'t Praethuys aan de Westerweg en de afdeling Oncologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep.

Burgemeester Anja Schouten en kinderburgemeester Malaika Mughal Uribe overhandigden de cheque gistermiddag aan afgevaardigden van Stichting Fight Cancer en de twee lokale goede doelen. Een emotioneel beladen en tegelijkertijd euforisch moment, dat zwemmers, vrijwilligers, het organisatieteam, sponsoren, goede doelen en toeschouwers met elkaar deelden.

Kankeronderzoek en persoonlijke verhalen


Nog steeds krijgt 1 op de 2 mensen in Nederland op enig moment in hun leven de diagnose kanker. Dankzij onderzoek zijn de overlevingskansen de afgelopen decennia enorm vooruitgegaan, maar we zijn er nog niet. Onderzoek is en blijft hard nodig om toe te werken naar een wereld waarin kanker geen dodelijke ziekte meer is.

Veel zwemmers hadden dan ook een bijzondere persoonlijke motivatie om mee te doen. Zo vertelt deelnemer Nick op zijn persoonlijke pagina: "Samen met mijn vriend Tibor zwom ik voor onze moeders. Eén van hen is al genezen, de ander is vol gas onderweg om clean te worden."

Ook deelnemer Fleur deelt haar verhaal: "In 2018 kreeg ik de diagnose Triple Negative Borstkanker, een zeer agressieve, snelgroeiende vorm. Dankzij de vele onderzoeken die de afgelopen jaren al gedaan zijn, ben ik succesvol behandeld en beter geworden. Om andere patiënten dezelfde kans te geven, is nog veel meer onderzoek nodig. Daarom kom ik in actie om donaties in te zamelen."

Last-minute locatie- en routewijziging

Afgelopen vrijdagmiddag kreeg de organisatie bericht van het Hoogheemraadschap Holland Noorderkwartier dat er bij de oorspronkelijke start en finish een te hoog niveau van E.coli geconstateerd was. Dat betekende dat daar niet gezwommen kon worden en dat de organisatie direct aan de slag ging om een nieuwe locatie te regelen. Een flinke uitdaging voor het team, maar het lukte: dezelfde avond lag er al een nieuw plan.

In de Alkmaarse grachten was dezelfde meting gedaan en daar was de waterkwaliteit wél goedgekeurd. Hierdoor kon de start en finish plaatsvinden in het Luttik Oudorp, bij de Rotorenbrug. Het Swim-dorp met voorzieningen voor zwemmers en toeschouwers werd verplaatst naar het Victoriepark.

Organisatieteam en sponsoren

De Swim to Fight Cancer Alkmaar is belangeloos georganiseerd door Doss Event Support (bekend van o.a. Kaeskoppenstad), en een groep lokale professionals, die zich allen met veel liefde hebben ingezet om het evenement mogelijk te maken.

Uiteraard zijn er ook talloze sponsoren die financieel of met goederen/diensten hebben bijgedragen aan (het succes van) de Swim to Fight Cancer Alkmaar. Een combinatie van ondernemingen uit de verzekeringsbranche - de drie local hero's Dé Verzekeringswinkel, Landman Assurantiën en Otterlo Financieel Advies en de coöperatie Nh1816 Verzekeringen - vormden samen de hoofdsponsor. Andere belangrijke, grote sponsoren waren Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, De Hooge Waerder en Knuwer Advocaten. Ook Eendracht in 't IJkgebouw verdient een vermelding. Na de locatiewijziging werd het epicentrum van de Swim er met open armen ontvangen, zowel in het restaurant en de zalen boven als buiten. Alles kon, niets was te gek.

De organisatie kijkt terug op een fantastisch evenement, dat alleen georganiseerd kon worden dankzij het (vrijwillige!) organisatieteam, de 173 zwemmers, sponsoren (in alle denkbare vormen), fotografen (naast, boven en zelfs ín het water) en tientallen vrijwilligers die zich op de dag zelf vol enthousiasme hebben ingezet voor opbouw, afbouw, deelnemersregistratie en nog veel meer. De dankbaarheid van de organisatie voor iedereen die - op welke manier dan ook - betrokken is geweest, is groot.