ALKMAAR - Twee Alkmaarse ondernemers sloegen de handen ineen voor een uniek kerstproject. Want wat als een replica van de karakteristieke Waagtoren straks in de kerstboom van de échte Alkmaarder hangt? Horecagezicht Joost Rijs en Froukje Postma, van de bekende Alkmaarse ondernemersfamilie, maakten het onder de noemer 'FROST Ornaments', waar.

Rijs en Postma werden geboren en getogen op Alkmaarse bodem en bleken allebei voorzien van ondernemersbloed. Naast de voorliefde voor hun geboorteplaats, bleek er nog een gemeenschappelijke deler, namelijk de fascinatie voor het kerstfeest.

Alkmaarse kerst
Postma legt uit dat de kersttraditie er bij haar thuis altijd is geweest en ze vertelt over haar magische herinneringen aan het optuigen van de kerstboom. „Stuk voor stuk komen dan de kleine kunstwerkjes weer tevoorschijn. Van zelf aangekochte versiering voor in de boom tot prachtige mondgeblazen figuurtjes die vroeger al bij onze ouders of zelfs grootouders in de kerstboom hingen.

"Rijs en Postma wandelden vorig jaar door de stad en wierpen een blik op het historische Waaggebouw. Daar bedacht het ondernemersduo dat een kerstornament, van dit toonaangevende monument, toch een verrijking zou zijn voor iedere kerstviering bij Alkmaarders thuis.

Mondgeblazen
„Alkmaarders zijn trots op hun stad, daarvan getuigt ook de jaarlijkse, uitbundige viering van het Alkmaars Ontzet", legt Rijs uit. „Wij zijn van mening dat die trots ook verder in het jaar gevierd mag worden, en Kerstmis leent zich daarvoor bij uitstek.

"De ondernemers moesten de Nederlandse grens over en gingen op zoek naar de crème de la crème onder het glasblazen. „Dat is een ambacht en kunst", vertelt Postma. „Het ornament wordt gemaakt in een klein glasatelier dat mondgeblazen ornamenten maakt die vervolgens met de hand beschilderd worden", aldus Rijs. En waar dat glasatelier zit? „Dat blijft geheim", lacht Postma.

En daar is hij dan, een heus kerstornament van onze eigenste Waagtoren, bedoeld voor de boom van de geboren en getogen Alkmaarder. „Wij verwachten dat dit ornament nog generaties lang kan worden doorgeven", sluit de ondernemers af.