ALKMAAR - Het Dieselgemaal Alkmaar opent de deuren tijdens de Landelijke Gemalendag op zaterdag 14 mei. Het Dieselgemaal is zeldzaam werktuigbouwkundig erfgoed, waarvan het hart wordt gevormd door een van de oudste nog werkende dieselmotoren ter wereld. Het ontwerp van deze motor is nog gemaakt door de uitvinder van de dieselmotor, Rudolf Diesel.

Dieselgemaal J. Leegwater in Alkmaar hield tussen 1913 en 1988 het waterpeil op orde van de polder "Het Overdie en Achtermeer". De Achtermeer is de oudste droogmakerij ter wereld. Het gemaal is nu het oudste dieselgemaal van zijn soort in ons land. Sinds 1994 heeft het de status van Provinciaal Monument. Het werkt nog steeds en kan 550 liter water per seconde pompen uit de polder Overdie.

In 1988 werd de taak overgenomen door een elektrisch gemaal. Daarna is het gemaal afgestoten en voor museaal gebruik beschikbaar gesteld. Met behulp van vrijwilligers wordt het sindsdien in optimale conditie gehouden. Sinds vorig jaar draait de motor op plantaardige olie: Neste MY renewable diesel, die beschikbaar wordt gesteld door de sponsor GP Groot brandstoffen en oliehandel. De idealistische uitvinder Rudolf Diesel maakte zijn machines ook om te draaien op plantaardige olie. Op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs demonstreerde hij zijn uitvinding. Als brandstof gebruikte hij toen pindaolie.

Diesel stond sceptisch tegenover de vervuilende aardolie. Hij waarschuwde in zijn tijd al voor het grote gevaar van luchtvervuiling. In 1912 voorspelde Diesel: "Het gebruik van plantaardige olie als brandstof is vandaag de dag misschien onbeduidend. Maar dergelijke producten kunnen in de loop van de tijd net zo belangrijk worden als aardolie." Dat een mineraal oliedestillaat naar hem werd vernoemd, gebeurde pas na zijn dood. Hij zou er nooit mee hebben ingestemd.

Het unieke van de dieselmotor is dat er nog veel bewegende delen zijn te zien, waardoor de antieke motor nu een waardevol instrument is voor het techniekonderwijs om de werking van verbrandingsmotoren te demonstreren.

Het Dieselgemaal Alkmaar aan de Cort van der Lindenkade 34 in Alkmaar is op zaterdag 14 mei werkend te bewonderen van 10:00 tot 16:00 uur. Meer info op dieselgemaalalkmaar.nl