ALKMAAR - Van 9 juni tot 6 september 2023 vindt in de Grote Kerk Alkmaar de derde editie van Nieuw Licht plaats. Voor deze zomertentoonstelling wordt ieder jaar een kunstenaar uitgenodigd om nieuw werk te maken geïnspireerd door of reflecterend op het erfgoed en de geschiedenis van de kerk. Voor de derde editie van Nieuw Licht heeft de Grote Kerk Alkmaar kunstenaar Folkert de Jong uitgenodigd.

Het is 1573. Nederland wil onafhankelijk van Spanje worden, maar de Spaanse overheersers zijn het daar niet mee eens. Op 21 augustus omsingelen ze Alkmaar, met het plan de opstandige stedelingen een lesje te leren. De Alkmaarders laten dat niet zomaar gebeuren. Kokend teer wordt van de stadswallen gegooid en dijken worden doorgestoken, net zolang tot de Spaanse soldaten op 8 oktober afdruipen. Bij Alkmaar begon de Victorie.

450 jaar na Alkmaar Ontzet heeft de telkens veranderende tijdsgeest een herziening en heroverweging van de Nederlandse geschiedenis in volle vaart gebracht. Hoe gaan wij om met onze historie? En hoe zit het met de geschiedenis die wij op dit moment maken? Hoe is het mogelijk om zelf te zien wat er gebeurt en hierover je eigen mening te vormen? Deze vragen zijn het uitgangspunt voor het werk dat Folkert de Jong speciaal voor de Grote Kerk zal maken. Gedurende de zomermaanden van 2023 zal het kunstwerk gratis te bezoeken zijn in de kerk.

Over de kunstenaar
Folkert de Jong is bekend om zijn levensgrote beeldengroepen, gemaakt van a-typische materialen zoals styrofoam en polyurethaanschuim.
Het werk van De Jong roept veelal kunsthistorische associaties op. Zijn levensgrote beeldengroepen gaan daarnaast bijna altijd over politieke kwesties en actuele belangen waarin een post-apocalyptisch toekomstperspectief schuilt. De kunstenaar schept opmerkelijke en complexe tableaus van groteske werelden, die macht, geweld, rampspoed en andere verontrustende aspecten van de menselijke conditie tot onderwerp hebben.

Het werk van Folkert de Jong is tentoongesteld in grote musea in binnen- en buitenland en is opgenomen in diverse museumcollecties, waaronder Kunstmuseum Den Haag en Museum Voorlinden in Wassenaar.