ALKMAAR - Theatermaker en Artiance-docent Doris Vervuurt nodigt iedereen van 8 tot 11 jaar uit de regio Alkmaar uit om deel te nemen aan een theaterworkshop waarin kinderen aan de slag gaan met de vraag: “Wat is fantasie en wat is echt en wie bepaalt dat eigenlijk?”. In het weekend van 17 en 18 september kunnen de kinderen terecht in De Kunstfabriek op het terrein van HAL25 voor twee middagen vol theater-oefeningen, improvisaties, filosoferen en knutselen. Het workshopweekend staat onder leiding van professionele theatermakers en -docenten en is een opmaat naar de theatervoorstelling Mensenkinderen, die Doris Vervuurt dit najaar in samenwerking met productiehuis Hollandse Luchten in Alkmaar maakt. Mensenkinderen is een voorstelling voor volwassenen, mede-gemaakt door kinderen uit de regio en de makers zijn nog op zoek naar spelers! Deelname aan het workshopweekend kost €25 per kind (gratis voor AlkmaarPas-houders). Voor meer informatie of aanmelden: www.hollandseluchten.org/project/mensenkinderen/ of mail naar mensenkinderenvoorstelling@gmail.com

Doris Vervuurt maakt voorstellingen voor en mét Alkmaarders
Kinderen die toneellessen volgen bij Artiance kennen haar misschien al: theatermaker en -docent Doris Vervuurt. Zij studeerde in 2021 af aan de Toneelacademie in Maastricht en zal dankzij een stimuleringssubsidie de komende twee jaar theatervoorstellingen maken in Alkmaar voor en mét Noord-Hollanders. Ze doet dit onder de vleugels van productiehuis Hollandse Luchten dat is gevestigd in De Kunstfabriek op het terrein van HAL25. Voor haar producties werkt Vervuurt met een professioneel team van makers, maar laat het spelen graag over aan de niet-professionals. Hun ideeën en (levens)verhalen krijgen een plek in de voorstellingen waar kinderen en senioren uit de regio in de spotlight staan.

De eerste voorstelling die zij maakt is Mensenkinderen. Een voorstelling voor volwassenen, mede-gemaakt door kinderen uit de regio. Vervuurt is gefascineerd door hoe kinderen de wereld zien en ervaren en de magische blik die zij nog hebben, maar die volwassenen vaak verliezen. Voor Mensenkinderen put ze uit verhalen die ze verzamelt door gesprekken te voeren met kinderen uit de regio Alkmaar. Samen met een scriptschrijver, een componist en een decorontwerper, verwerkt zij die verhalen tot een professionele voorstelling waarin kinderen uit de regio op het podium staan.

Alkmaarse kinderen op het podium in Mensenkinderen
Het workshopweekend is een opmaat naar de voorstelling. Ook hier bepalen de verhalen en ideeën van de kinderen mede hoe het verloop zal zijn. Ze worden gestimuleerd om ongeremd te fantaseren, filosoferen en spelen en hun ideeën te verwerken in zelfgeknutselde objecten. Het laatste uurtje van het weekend zijn de ouders / verzorgers natuurlijk uitgenodigd om een kijkje in de keuken te komen nemen. Na het weekend kunnen geïnteresseerde kinderen zich aanmelden om mee te spelen in de voorstelling Mensenkinderen, die in oktober, november en december wordt gerepeteerd op woensdagen zaterdagen en op 10 december in première gaat in Alkmaar.

Praktisch

Wat: Theaterworkshopweekend Mensenkinderen
Wanneer: zaterdag 17 en zondag 18 september van 13:00u tot 17:00u
Presentatie voor ouders / verzorgers: zondag 18 september van 16:00u tot 17:00u
Waar: De Kunstfabriek (op het terrein van HAL25 aan de Pettemerstraat)
Kosten: €25,- per kind (gratis voor AlkmaarPas-houders)
Max. aantal deelnemers: 30
Meer informatie en aanmelden: www.hollandseluchten.org/project/mensenkinderen/ | mensenkinderenvoorstelling@gmail.com