ALKMAAR - In de gemeente Alkmaar staan nog zo’n veertig kerken. Lang niet allemaal zullen ze in de komende jaren in gebruik zijn of blijven voor de erediensten. Wat te doen met kerkgebouwen die leeg komen te staan? Die vraag komt aan de orde in de zesde editie van Groots Alkmaar, dat vanaf 1 april is te zien.

In het programma zijn kerken te zien die hun oorspronkelijke bestemming hebben verloren, zoals de Sint Josephkerk aan de Geestersingel en de Verlosserkerk aan de Oudegracht, of die zijn afgebroken, zoals de Dominicus- en de Don Boscokerk. Maar ook is te zien hoe in het dorp Driehuizen bewoners de kerk in stand weten te houden als buurthuis en gymzaal voor de basisschool.

Kerkenvisie gemeente

In een gesprek met presentator Hugo Koeman vertelt Gonna de Reus van de gemeente Alkmaar hoe er gewerkt is aan een “Kerkenvisie” op de toekomst van het religieus erfgoed. ‘De overheid bepaalt niet welke kerken wel en niet mogen blijven bestaan. Maar we willen wel in overleg met de kerkbesturen en andere partijen bekijken wat behouden zou moeten blijven”, aldus De Reus.

Waagplein


In het programma zijn ook oude beelden te zien die duidelijk maken welke ontwikkelingen het Waagplein in de vorige eeuw heeft doorgemaakt: van marktplaats voor kaas en vee naar parkeerplaats en uitgaansgelegenheid. Bewoner Fred Zomerdijk vertelt hoe hij er als kind nog vrijuit kon spelen en ook kaasvader Willem Borst is te gast.

Namenmonument Stationsplein


Een bijzonder onderdeel van Groots Alkmaar is een korte documentaire over het Namenmonument, dat binnenkort op het Stationsplein komt te staan. Aan het woord komen Martin Franssen, wiens Joodse grootouders tachtig jaar geleden uit Alkmaar moesten vertrekken, en Niko Hoeben, de ontwerper van het monument.

Uitzending Groots Alkmaar


Groots Alkmaar, een programma voor en door senioren over kunst, cultuur, historie en natuur, is een initiatief van het ABC Huis (Artiance, Centrum voor de Kunsten en Bibliotheek Kennemerwaard). De opnamen zijn dit keer gemaakt in de Protestantse kerk in Stompetoren en de cantorij van die kerk verleent haar medewerking. Koster Rob van Splunter vertelt over de bijzonderheden van deze kerk.

De zesde uitzending van Groots Alkmaar is vanaf 1 april te zien op Alkmaar Centraal, dagelijks om 11.00 en om 23.00 uur. Dit programma én de voorgaande edities zijn te bekijken via de website