ALKMAAR - Deze zomer treedt Kunstuitleen Alkmaar opnieuw naar buiten met TIERGARTEN. Tussen nu en 12 september vindt de derde beeldende kunstmanifestatie plaats op het Bolwerk in Alkmaar. Bibliotheek Kennemerwaard sluit met een aanvullend programma aan bij het thema van de expositie: de bijzondere relatie tussen mens en dier. Onze verhouding met andere dieren is lange tijd bepaald vanuit de dominante rol van de mens als opperdier. Wat betekenen ontwikkelingen als kunstmatige intelligentie, een veranderd beeld op de bio-industrie of medische technieken waarbij mens en dier versmelten?

Deze zomer staan we op twee zaterdagmiddagen stil bij deze thema’s in ons Filosofisch Café. Onder leiding van Saskia van der Werff, filosoof en docent bij onder andere The School of Life, onderzoeken we onze rol van opperdier. Hoe is deze relatie tussen mens en dier veranderd in de loop der tijden? En wat staat er verder te gebeuren?

Het huisdier:
in dienst van de mens Tijdens het Filosofisch Café op zondag 11 juli gaan we in op vragen als: Wat is de essentie van het dier? En komt deze tot uitdrukking als huisdier? Deelnemers worden eerst met een filosofische opdracht het Bolwerk opgestuurd om foto’s te maken van de kunstwerken. Bij terugkomst start het filosofisch café.

Artificiële Intelligentie
Tijdens het Filosofisch Café op zondag 22augustus gaan we in op de vraag: Kan een huisdier worden vervangen door een aaibare robot? We starten met een introductie door Tjebbe de Winter (directeur van toonaangevend IT-bedrijf CYSO en AI-kenner). Wat is kunstmatige intelligentie wel of niet? Daarna de start van het filosofisch café.

Pakje Kunst® in het teken van Tiergarten
Tijdens de buitenexpositie Tiergarten zijn twee rijen van de Pakje Kunst-automaat in Bibliotheek Alkmaar centrum gevuld met kunstwerken die aansluiten op dit thema. Je kunt verrast worden door onder andere kraaien en vissen in grafiek van Rob Komen en Charlotte Samuels, fantasiedieren in typografiek van Harm Noorhoorn, vogels in collages van Herma Starreveld en leeuwen in gemengde techniek van Nicole de Vries. Pakje Kunst® is een initiatief waarbij lokale kunstenaars op een laagdrempelige manier onder de aandacht gebracht worden in de eigen regio. De kunstwerken zijn ter grootte van een pakje sigaretten en trek je uit een oude mechanische sigarettenautomaat voor slechts € 4,-. In een doosje kan je iedere kunstvorm tegenkomen. De Pakje Kunst automaat is te vinden in de Bibliotheek van Alkmaar Centrum, onder de grote trap naast de ingang. Leuk voor jezelf, maar ook om cadeau te geven. Neem hiervoor 2 x 2 euromunten mee.


Aanmelden

Geïnteresseerd en aanmelden voor het Filosofisch Café? Dat kan via www.bknw.nl/agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek of door te bellen naar 072 – 515 66 44. Het Filosofisch Café vindt plaats in de bibliotheek in Alkmaar centrum, Gasthuisstraat 2. Het Filosofisch Café is op zondag 11 juli van 14.00 tot 17.00 uur en op zondag 22 augustus van 14.00 tot 16.15 uur.