ALKMAAR - Na Den Haag en Leiden is nu Alkmaar gastheer voor de reizende tentoonstelling ‘Grenzeloze Liefdes’, samengesteld door Atlas Cultureel Centrum. In totaal komen er 24 gemengde stellen van verschillende ‘pluimages’ meestal Nederlands in combinatie met een andere culturele achtergrond in beeld. Deze gemengde stellen vertellen in de fototentoonstelling ‘Grenzeloze Liefdes’ hoe ze zelf met andere culturen, geloven en waarden en normen omgaan en de obstakels overbruggen.

De fototentoonstelling wordt op donderdag 5 maart 2020 door wethouder Paul Verbruggen (onder voorbehoud) geopend. Het officiële gedeelte begint om 19.30 uur met een inleiding van Projectleider Sahin Yildirim. Daarna volgt een speech van wethouder Paul Verbruggen. Tot slot volgt er een lezing van Shirin Musa over ‘Vrouwenemancipatie in Nederland’. De fototentoonstelling is tot en met 2 april 2020 in de bibliotheek Kennemerwaard vrij te bezichtigen.

Projectleider Sahin Yildirim: “Het project ‘Grenzeloze Liefdes’ bestaat uit een boek, een reizende fototentoonstelling, een educatieve programma en diverse lezingen en dialoogbijeenkomsten. Middels dit unieke en bijzondere project, willen wij aantonen dat wederzijds begrip en respect heel goed mogelijk is. Met de uitvoering van dit project wordt de multiculturele samenleving versterkt en vergroot.”

Boek: Grenzeloze liefdes
Het afgelopen jaar hebben vier auteurs (Sahin Yildirim, Yvette Kopijn, Laura Schalkwijk en Daniela Tasca) gewerkt aan het afnemen van interviews bij 24 gemengde stellen ten behoeven van het boek 'Grenzeloze liefdes’. In het boek brengen 24 stellen van verschillende ‘pluimages’ meestal Nederlands in combinatie met een andere culturele achtergrond, Italiaans, Spaans, Turks, Marokkaans, Grieks, Indisch, Surinaams, Antilliaans, Pools , Bulgaars, Kaapverdisch, Portugees en Brits hun romantische, grappige, dramatische, complexe liefdesverhalen, die ons inzicht geven in hoe gemengde liefde beleefd wordt binnen het stel, het gezin, de familie en de brede sociale context. Ook krijgen we hier en daar wijze liefdeslessen. In de verhalen komen een aantal thema’s voor: dialoog, respect, waardering, acceptatie, tolerantie, inleven, meeleven, gunnen, steunen. Met als resultaat persoonlijke groei, empowerment en culturele verrijking voor beide partners. Als zodanig vormen deze liefdesverhalen een belangrijke inspiratiebron voor en zijn tegelijkertijd een weerspiegeling van pluriform Nederland.

Projectleider Sahin Yildirim: “Dit boek en gelijknamige fototentoonstelling laat zien dat de combinatie van twee culturen niet altijd eenvoudig is, maar dat mensen met een passie altijd in staat zijn om eventuele verschillen te overbruggen. En uit de interviews blijkt ook dat dit een proces is van geven en nemen. Politici zouden hier de les uit moeten trekken dat we onze samenleving cultureel verrijken zolang we bereid zijn de schouders eronder te zetten en ons flexibel en open op te stellen.”

Geïnteresseerden kunnen het boek ‘Grenzeloze Liefdes’ na het programma voor € 19,99 kopen en/of online bestellen via www.grenzelozeliefdes.nl.

Voor de opening van de fototentoonstelling op donderdag 5 maart graag aanmelden via info@atlascultureelcentrum.nl