ALKMAAR - Stedelijk Museum Alkmaar en ABC Huis (Bibliotheek Kennemerwaard en Artiance, Centrum voor de Kunsten) bundelen de krachten bij de ontwikkeling van een nieuw cultuurgebouw aan het Canadaplein.  'De Nieuwe Overdekte' wordt een multidisciplinair podium voor en door de stad met ruimte voor een aantrekkelijke programmering, grote groepen inwoners en hoogwaardige tentoonstellingen.   

Alkmaar groeit 

Het aantal inwoners van Alkmaar en de regio groeit rap. Culturele voorzieningen moeten daarin meegroeien. Om de rol van Alkmaar als culture hoofdstad van de regio te kunnen blijven vervullen, is het noodzakelijk om het huidige gebouw aan het Canadaplein te vernieuwen en uit te breiden naar een innovatieve, toekomstbestendige landmark. Een hot spot voor inwoners en bezoekers met multifunctionele ruimtes en een actuele en prikkelende programmering gericht op actieve en passieve kunst- en cultuurbeleving. De Nieuwe Overdekte wil een spil zijn in het aantrekken en faciliteren van (regionaal) talent en community art projecten. 

Restaurant met panoramisch uitzicht 

De nieuwbouw bevat een transparante en vrij toegankelijke plint over het gehele gebouw met een kosmopolitisch grand café, een museumwinkel, een expositieruimte voor hedendaagse kunst en een kleine zaal voor cross-over programmering. In de nieuwbouw krijgt Stedelijk Museum Alkmaar extra ruimte met een grote zaal (met daglicht) voor hoogwaardige kunsttentoonstellingen en een kwaliteitsrestaurant met dakterras en daktuinen, met een fenomenaal uitzicht op de stad. De bibliotheek kan uitbreiden in studie- en stilteplekken, een voorleestheater en medialab, ruimte voor lezingen, debat en dialoog en een leer- en ontwikkelplein. Voor Artiance biedt de nieuwbouw mogelijkheid tot oefenruimtes voor grote groepen, een opnamestudio en een creatieve werkplaats.  

Ontwerp Mecanoo 

Het ontwerp voor het nieuwe cultuurgebouw is gemaakt door het internationaal vermaarde bureau Mecanoo van architect Francine Houben. Bekend van onder meer de bibliotheek van New York, Centre of the Arts in Taiwan, Library of Birmingham en de TU Delft (www.mecanoo.nl). Met het iconische ontwerp voor De Nieuwe Overdekte sluit Mecanoo aan op het karakteristieke daklandschap van de Alkmaarse binnenstad en op de traditionele houtbouw in Noord-Holland.   

Stedelijk Museum Alkmaar en ABC Huis werken komend voorjaar aan verdere uitwerking van het plan met een voorlopig ontwerp en een kostenraming.  Daarbij trekken de instellingen samen op met de gemeente Alkmaar en andere betrokken partijen in de stad.     

Meer info op de website!