ALKMAAR - Op 22 mei vieren we bij de bibliotheek in Alkmaar Centrum de Dag van Europa (officieel is de Dag van Europa op 9 mei).

We bekijken de digitale toekomst van Europa. Het doel van de EU is de komende 10 jaar wereldleider te worden op het gebied van digitale innovatie en zelf de normen bepalen. Drs. Liane Vissers van ’t Hof verteld ons meer over bijvoorbeeld de rechten van burgers. Het gaat daarbij onder andere om onze veiligheid, privacy, online onderwijs en ook om hoe je desinformatie kunt tegengaan. Na deze inleiding kun je deelnemen aan een workshop over dit onderwerp of meedoen met de interactieve discussie. Je hebt hierbij keuze uit de onderstaande workshops.

Bijzonder aan dit jaar is The Glass Room expositie. Na New York, Berlijn, Londen en San Fransciso is deze expositie ook een week te zien in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.

Expositie

The Glass Room is een expositie, die gemaakt is voor iedereen die meer wil weten over data en (mis)informatie. Deze expositie is van donderdag 19 t/m woensdag 25 mei te bezichtigen bij Bibliotheek Alkmaar Centrum. Je kun actief aan de gang gaan met de middelen die beschikbaar zijn. Na afloop vul je een feedbackkaart in en kun je een (gratis) Data Detox Kit meenemen. Je kunt je eigen smartphone gebruiken tijdens de expositie. Wil je graag een Glass Room workshop doen? Kom dan naar de Dag van Europa.

Workshop Misinformatie

Je wordt overspoeld met informatie en twijfelt over de echtheid van die informatie? Wat is nepnieuws? En je krijgt zoveel informatie te zien dat je vaak twijfelt over de echtheid van die informatie. Kan je jezelf daar tegen wapenen? Ja dat kan! In de workshop Misinformatie ga je actief aan de slag met voorbeelden van nepnieuws en leer je een paar onderzoeksvaardigheden om je twijfels weg te nemen.

Workshop Ontdek de Ontwerptrucs

Klik jij wel eens op een advertentie of filmpje wat je eigenlijk niet wilde, en waar je eigenlijk niets aan had? Of ben je in de verleiding gekomen om iets te kopen omdat het een fantastische aanbieding leek? Waarom reageer je eigenlijk zo snel op bepaalde links en knoppen? In deze workshop leer je ontwerptrucs te herkennen en word je wellicht in de toekomst minder snel verleid tot reacties en aankopen.

Workshop World Building: The Digital Future of Europe

Tijdens deze workshop gebruiken de deelnemers worldbuilding om onze digitale toekomst vorm te geven. Social designer Matilde Patuelli neemt je mee in deze kunstvorm, waarbij een fictieve wereld wordt gecreëerd. Dit betreft alles wat betrekking heeft tot de inwoners van zo’n wereld. Geografie, flora en fauna, verschillende culturen, economie, normen en waarden, talen etc. Het proces van worldbuilding wordt vaak gebruikt voor het maken van computerspellen, boeken en films. Een van de bekendste voorbeelden is Midden-Aarde van de Lord of the Rings. Tijdens deze workshop krijg je op een bijzondere manier een betere blik op onze digitale toekomst De workshop is in het Engels. Wil je meer weten over Matilde Patuelli? Check hier haar website matildepatuelli.com/.

Aanmelden

Meer weten over jouw digitale toekomst? Kom naar deze Dag van Europa in de bibliotheek. Deelname aan de middag is geheel gratis maar aanmelden voor de workshops is noodzakelijk. Dat kan op bknw.nl/agenda. De middag is van 13.30 tot 16.30 uur.
De expositie is te bezoeken tijdens openingsuren van de bibliotheek.