ALKMAAR - Op zondag 27 september neemt drs. Natasja Nikolic je tijdens een lezing in de bibliotheek in Alkmaar mee naar de Balkanregio. Het blijft continu borrelen op de Balkan. Eeuwenlang is het gebied overheerst door anderen; de Ottomanen, Oostenrijkers en nu is er dan het getouwtrek tussen het Westen, Rusland en zelfs China. Waar China in bruggen en spoorlijnen investeert en Rusland haar culturele banden in de regio sterk blijft aantrekken, lijkt de Europese Unie de Balkan de rug toe te keren. Terwijl Noord-Macedonië en Albanië stappen voorwaarts zetten, richting toetredingsonderhandelingen, sluiten Frankrijk en Nederland de deur!

Wat betekent dit voor de Balkan? Zal de regio zich meer richting China en Rusland bewegen en moet de EU zich zorgen maken? En wat betekent het voor deze landen zelf? Is er wel draagvlak voor het een óf het ander? In deze lezing neemt politicologe drs. Natasja Nikolic je

mee in de ontwikkelingen en wat ze betekenen voor Europa en de Balkanregio.

Europa


Europa is om de haverklap in het nieuws en niet altijd met positieve berichten. De kritiek op het samenwerkingsverband is groot, maar is dat altijd terecht? Onbekend maakt duidelijk onbemind en daarom worden zondagmiddagen rondom Europese prikkelende onderwerpen georganiseerd.

Europa Actueel


Iedereen die geïnteresseerd is in de wereld waarin hij leeft krijgt door de lezingenserie Europa Actueel de mogelijkheid zichzelf gedegen te laten informeren over actuele zaken die spelen in de Europese Unie.

Wat zijn bijvoorbeeld de gevolgen van Brexit of hoe zit het

met de Europese verkiezingen en politieke stromingen in de EU? Wat zijn de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa op het gebied van migratie? De sprekers zijn ervaren experts op het gebied van onderwijs en Europa en scheiden feiten van fabels. Het publiek kan zo een echte mening vormen, in plaats van een op suggesties gebaseerde aanname. Natuurlijk is er bij elke lezing ruimte voor vragen en discussie.

Aanmelden

Geïnteresseerd? Je bent van harte welkom op zondag 27 september van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2. De toegang is gratis maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan op