ALKMAAR - Het nieuwe jaar 2022 moet nog beginnen, maar de makers van De Alkmaarsche Scheurkalender kijken al reikhalzend uit naar 2023. Dan is het 450 jaar geleden dat in 1573 in Alkmaar de Victorie begon. De nieuwe scheurkalender viert dat jubileum 365 dagen lang met telkens interessante verhalen, verrassende feiten, vermakelijke weetjes en belangrijke momenten rond de gebeurtenissen in 1573 en het Alkmaar van nu.

“Dat gaan we doen op een toegankelijke en laagdrempelige manier, zodat we een breed publiek bereiken – óók de mensen die zich laten afschrikken door dikke boeken of zelden een museum bezoeken”, legt Martin van Elmpt uit. Hij is, samen met Ed Boogaard, initiatiefnemer van de nieuwe scheurkalender.

“Uiteraard vormt 8 oktober 1573 in de Alkmaarse Ontzet-geschiedenis de belangrijkste dag. Maar de gebeurtenissen die aan die dag vooraf gaan en er op volgen, maken het verhaal pas compleet – dat was in 1573 het geval, en dat zal ook in 2023 zo zijn”, vertelt Ed Boogaard. “Met onze scheurkalender betrekken we de inwoners, ondernemers en bezoekers van Alkmaar en wijde omgeving elke dag bij het jubileumjaar.”

De schrijfvaardige ondernemers in Alkmaar met een passie voor geschiedenis zijn op het bekende culturele crowdfundportal Voordekunst inmiddels een actie gestart om nu alvast de eerste honderd kalenderblaadjes te kunnen produceren. Boogaard: “En ondertussen proberen we zoveel mogelijk mensen, bedrijven en organisaties enthousiast te maken voor De Alkmaarsche Scheurkalender. Iedereen kan op allerlei manieren bijdragen aan dit bijzondere project.” Van Elmpt kijkt al uit naar het eindresultaat: “De Alkmaarsche Scheurkalender zou wel eens hét decembergeschenk van 2022 kunnen worden!”

Kijk voor de crowdfundactie op voordekunst.nl . Meer informatie over het initiatief is te vinden op de website www.dealkmaarschescheurkalender.nl.