BERGEN - Er zijn mensen die de vrije Hemelvaartsdag gebruiken om eens lekker uit te slapen. Sommigen staan juist voor dag en dauw op om te gaan dauwtrappen. Hoe oud de traditie van dauwtrappen precies is, is niet bekend. Vermoed wordt dat het gebruik teruggaat tot de Germaanse tijd. Volgens het volksgeloof uit die tijd had de dauw vooral op bepaalde dagen een magische en genezende kracht. Het dauwtrappen was waarschijnlijk één van die Meifeesten van de Germanen. De opkomst van het nieuwe leven in de natuur werd gevierd.


Op donderdag 18 mei wordt een dauwtrapwandeling gehouden vanuit “Parnassia” in Bergen aan Zee. IVN Natuurgidsen Joop Bons en Irene Voorberg gaan op zoek naar vroege vogels, voorjaarsplanten, mooie doorkijkjes en wat de natuur op dit „vroege” uur nog meer voor moois heeft te bieden. Misschien wandelen we wel vergezeld door een nachtegaal of blauwborst?
Aan het eind van de wandeling komen we terug bij “Parnassia” en gaan we in de Heemtuin (bij slecht weer uiteraard binnen) ontbijten met krentenbollen en chocolademelk.

De start is om 7 uur bij het gebouwtje “Parnassia” in het Parnassiapark Bergen aan Zee.
“Parnassia” is te bereiken vanaf Bergen, de eerste rotonde in Bergen aan Zee rechtdoor, eerste weg links en de bordjes “IVN Parnassia” volgen. Dan bij het terreintje met geiten rechtsaf.
De kosten zijn 7,50 euro pp. incl. ontbijt (er is helaas geen PIN betaling mogelijk).
Een duinkaart is verplicht en is verkrijgbaar bij een automaat aan de ingang van het duingebied.