ALKMAAR - Wie heeft er als kind niet van gedroomd? Met een circustent van dorp naar stad reizen om voor een fantastisch publiek de knapste circusacts te vertonen. Om met grote flapschoenen en een rode neus het publiek aan het lachen te maken. Of met de gevaarlijkste acrobatentoeren het publiek hun adem te ontnemen. Een droom, die voor jong en oud werkelijkheid kan worden met de start van een nieuwe cyclus bij Circus- en Theaterschool Tefredo!


De nieuwe cyclus wordt, zoals ieder jaar, afgetrapt met een open dag op zaterdag 20 januari. Volgens circusdirecteur Fred de ideale kans om te kijken of de circusschool iets voor u is. Hij verteld hierover: ‘Wij willen met deze open dag een zo goed mogelijk beeld geven van onze circuslessen en pakken daarom groot uit. Twee uur lang kan iedereen gratis en voor niets onder onze begeleiding komen oefenen op het gebied van verschillende circusdisciplines. Denk hierbij aan jongleren, ton- en ballopen, koorddansen, fietsen op een eenwieler en stelten lopen. En iedereen is welkom, jong én oud!’ Niet alleen zal er een groot deel van Tefredo’s materialen worden uitgezet, ook brengen zij hun gehele piste mee om het circus gevoel compleet te maken. ‘Tussen het oefenen door zullen we verschillende keren een korte presentatie houden. Dat hoort namelijk ook bij onze circuslessen,’ aldus de circusdirecteur. ‘En niet alleen zullen wij (de artiesten van Tefredo) onze kunsten vertonen, maar ook onze gasten krijgen de kans om als echte artiesten hun pas geleerde kunsten in de piste te tonele te brengen. En daar hoort natuurlijk een echt circusdecor bij!”

Onder de leus: ‘Samen Jezelf Overtreffen’ geeft het team van Tefredo ook deze cyclus weer twaalf lessen, waarin kinderen alle mogelijke circusdisciplines kunnen oefenen. “We beginnen, zoals altijd, met jongleren,” aldus Meijer. “Daarna komen de onderdelen ‘balanceren’, ‘acrobatiek’, ‘trapeze zwaaien en touwklimmen’, ‘trampolinespringen’ en ‘clownerie’ aanbod. Daarna mogen de kinderen kiezen welke onderdelen zij het leukste vonden en vanuit daar gaan ze toewerken naar hun eigen act. Aan het einde van de cyclus toveren we de gymzaal dan om tot circustent en mogen de kinderen hun act vertonen in onze afsluitende voorstelling. Het is zo leuk, dat ze dan vol trots kunnen laten zien wat ze geleerd hebben.” Toch is deze eindvoorstelling niet het belangrijkste doel voor Tefredo. Fred ‘De Circusdirecteur’ zegt: “Natuurlijk doen we ons best voor een zo goed mogelijke voorstelling. Maar eigenlijk is dat voor ons niet het belangrijkste. Het gaat ons meer om de weg er naar toe. Tijdens de circuslessen werken de kinderen samen om zichzelf te overtreffen. Iets te leren wat ze nog niet kunnen. Natuurlijk lukt dat niet in één keer, waardoor kinderen leren door te zetten. Niet op te geven. En ook het zelfvertrouwen krijgt een enorme boost, als een truc lukt en het publiek begint voor hen te klappen. Wij willen de kinderen een moment in de spotlight zetten en hen laten zien, dat ze ergens goed in zijn. Dat ze trots mogen zijn.”

Circus- en Theaterschool Tefredo houdt zijn open dag op zaterdag 20 januari tussen 14:00 en 16:00 uur in de gymzaal van de Rudolf Steinerschool, Sperwestraat 1 te Alkmaar. Iedereen is welkom om zijn of haar circustrucs te komen oefenen en presenteren. Wilt u meer informatie en/of heeft u vragen? Dan kunt u contact opnemen via www.tefredo.nl of telefonisch via het nummer 06 – 29324463. Komt dat zien! Komt dat zien!