ALKMAAR - Hoe vindt u dat het gaat in Alkmaar? Vindt u dat er genoeg sportvelden zijn? Moeten er niet meer woningen worden gebouwd? Hoe is het om burgemeester te zijn? Weet u van ons parkeerprobleem?

Deze en veel meer vragen schoten uit de monden van 6 kinderen uit het Rembrandtkwartier en directe omgeving. Allemaal gericht aan de burgemeester van Alkmaar Anja Schouten. Julian, Koen, Lisa, Julia, Rosalie en Marilène kregen even tijd in de agenda van de druk bezette burgemeester.

Omdat de burgemeester opgegroeid is in het Rembrandtkwartier, zag oud straatgenoot en drijvende kracht binnen de buurtvereniging Buurvrouw Nel (zoals ze zichzelf laat noemen) een mooie aanleiding om de burgemeester uit te nodigen voor een gesprek met een groepje jonge wijkbewoners van nu. Het interviewverzoek werd direct enthousiast ontvangen en ingepland.

De burgemeester, op de fiets aangekomen bij de interviewlocatie aan de Bergerweg, maakte meteen een goede en informele indruk door aan de kinderen te vragen waar ze mocht gaan zitten. Het werd een roze plastic kinderstoel. Vervolgens ontstond er een leerzaam gesprek voor de kinderen, en wellicht ook voor de burgemeester, waarbij het nodige gelachen werd.

En uiteraard was de ambtsketen ook mee. Uitgebreid werd ingegaan op de diverse symbolen aan de keten, de kleuren, het materiaal, het gebruik en het onderhoud. Machtig interessant vonden de kinderen dit. De vragen waren bijna niet te temperen. De burgemeester moest hierdoor een stop forceren, want een groep zorgmedewerkers zouden anders op haar staan te wachten bij AZ.

Na haar vertrek hielden de kinderen nog een enthousiast napraatje. ‘Het was heel veel informatie’ en ‘Ze was echt aardig’ concludeerden de kinderen.