ALKMAAR - Het eerste deel in de jeugdboekenreeks van Samantha Era (ps van de in Alkmaar wonende schrijfster Maresa Jacobse) staat volledig in het teken van voetballen. Er zullen nog minstens twee delen in de serie verschijnen. De auteur schrijft de boeken rondom Britt, een meisje met een passie voor voetbal. Hoewel er veel kinderboeken zijn over voetballen, zijn er maar weinig titels waarin meisjes de hoofdrol spelen. Het boek is geillustreerd door de jonge ook in Alkmaar wonende Roos Koeman

De auteur vertelt hierover: ‘Ik heb vroeger veel gevoetbald, maar ik vond het altijd jammer dat ik nooit mee kon doen in het nationaal elftal. Er zijn heel veel meisjes die van voetbal houden.’ Samantha Era vindt het belangrijk dat er meer aandacht wordt gegeven aan gemengde voetbalteams en vrouwenvoetbal.

Samantha Era schreef eerder kinderboeken in de serie ‘Manegemeiden’. Beide reeksen gaan over meiden met een passie voor sport. Onder haar eigen naam schreef de auteur meerdere boeken voor jongeren. Momenteel is ze druk bezig met het schrijven van nieuwe delen in de Britt-reeks.

In De aftrap maakt de lezer kennis met de achtjarige Britt. Zij wordt de beste voetballer ter wereld. Tenminste, dat is haar plan. In het dorp waar ze woont is maar één voetbalvereniging, en Britt is het enige meisje van de club. Britt ontdekt dat ze voor zichzelf moet leren op te komen om zonder gezeur te kunnen voetballen. Lukt het haar om door te zetten?

De aftrap bevat 60 pagina’s en is voorzien van bijpassende illustraties van de jonge talentvolle Roos Koeman (Heemskerk, 1997). Het boek sluit perfect aan bij het EK voetbal voor vrouwen, waar Nederland dit jaar voor het eerst in de geschiedenis de gastheer voor is. Vrouwenvoetbal is de snels groeiende sport. Het UEFA Women's EURO 2017 heeft Breda, Tilburg, Rotterdam, Utrecht, Doetinchem, Deventer en Enschede als speelsteden.