ALKMAAR - Op dinsdag 29 maart 2022 doet Daltonschool Liereland weer mee aan de Grote Rekendag. Het thema van de 20e editie van deze dag is ‘Bouwavonturen’. De hele school doet mee, want er zijn activiteiten voor de groepen 1 t/m 8. Het is een dag van onderzoekend leren en speelse opdrachten. Liereland heeft een eigen draai aan het thema gegeven.

Aan ouders is gevraagd om een foto van de voorkant van hun huis te maken en die te mailen naar de leerkrachten. Deze worden geprint en opgehangen in de school. De kinderen van de groepen 1/2 bouwen een toren waar de kinderen van de hele school in optocht onderdoor gaan lopen. Nadat de kinderen door de toren zijn gelopen, gaan ze op zoek naar hun eigen huis en dat van hun vrienden. Aan het eind van de route, rondje door school, start de Grote Rekendag in de klassen met verschillende rekenactiviteiten.

Groep 1 en 2. Deze ochtend ontwerpen de kinderen verschillende onderdelen van een dierentuin, waaronder nieuwe leefgebieden voor een aantal dieren, een informatiekiosk, een uitkijktoren, een loopbrug en een mozaïekvloer voor het zeehondenverblijf.

Groep 3 en 4. De kinderen verdiepen zich in het werk van een architect. Ze kijken naar bijzondere gebouwen en de vormen die daarin te zien zijn. Aan de hand van een gebouwenquiz en het zelf ontwerpen van een huis worden de kinderen deze dag een klein beetje een architect.

Groep 5 en 6. In een openingsvideo vertelt de zoon van een architect over zijn plannen om een huis te bouwen. De kinderen maken een model van het huis en tekenen er op passende grootte een bed, een deur en een raam in. De kinderen onderzoeken hoe je een 3D-tekening maakt van een kubus of een doos. En uiteindelijk ontwerpen de kinderen de benedenetage van een huis.

Groep 7 en 8. Deze ochtend ontwerpt elk kind een eigen tiny house (klein huis). Ze maken een plattegrond op schaal, ontwerpen een interessante voorgevel en eventueel ook andere gevels. Samen vormen deze huisjes een kleine stad. Ter afwisseling zijn er twee delen met spellen en bouwactiviteiten over vormen, gebouwen en aanzichten.

De Grote Rekendag is voor alle basisscholen in Nederland en Vlaanderen (groep 1 t/m 8). De dag wordt ieder jaar georganiseerd door Malmberg en de Universiteit van Utrecht en staat helemaal in het teken van rekenen. Doel is om kinderen onderzoekend te laten rekenen, want zelf ontdekken levert inzicht op waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. En het is ook nog een heel leuk!