ALKMAAR – Een afvalzak vol met plastic per week: herkenbaar voor veel mensen die hun boodschappen bij de supermarkt doen. Ook herkenbaar is dat veel mensen die hoeveelheid écht graag willen verminderen, maar “Hoe doe ik dat dan? En waar ga ik heen?”.

Op die vragen, en nog veel meer, krijg je antwoord tijdens de Zero Waste Wandeling op 20 november. Gidsen Petra, Daphne en Nanda hebben hun boodschappenroutine zo aangepast dat ze bijna geen (plastic) afval meer hebben.

Met liefde delen ze hun favoriete tips en zero waste adresje in het centrum van Alkmaar. “Want je bent al op heel veel plekken welkom met je eigen bakjes en zakjes. Het brood bij de bakker in je eigen broodzak laten stoppen. Je cappuccino van je favoriete adresje in je eigen thermosbeker laten schenken. Of die lekkere curry in je eigen bakje laten scheppen. Steeds meer mensen vinden dit heel gewoon. En dat willen we je heel graag laten zien.”


Boodschappen doen zonder plastic, is echt veel makkelijker dan je denkt en een belangrijk onderdeel van de Zero Waste Lifestyle. Letterlijk vertaald betekent Zero Waste nul afval. Dat is natuurlijk wel heel idealistisch. Het staat veel meer voor een manier van leven om je eigen afvalberg en je eigen footprint te verkleinen. Het gaat over het maken van bewuste keuzes bij aankopen, producten en verpakkingen. Dat je bij iedere aankoop steeds de afweging maakt of je het product écht nodig hebt. En zo ja, of er andere duurzame alternatieven zijn.

Petra, Nanda en Daphne hebben zich het Zero Waste leven al goed eigen gemaakt. Tijdens Zero Waste Wandeling delen zij hun ervaringen graag met je, maar zijn ook benieuwd naar jouw kennis en vragen over dit onderwerp.


De wandeling is gepland op zaterdag 20 november en er kan om 10.00 en 10.30 uur gestart worden. Het idee voor de wandeling komt van Zero Waste Nederland; zij hebben tours door heel Nederland geïnitieerd. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd. Aanmelden is verplicht en kan via de website van Zero Waste Nederland (www.zerowastenederland.nl).