SCHERMERHORN - In deze nieuwe theatervoorstelling van Karavaan wordt de actuele boerenproblematiek verbeeld. Kiem speelt op de plek waar het om gaat: op de akkers van een goed functionerend landbouwbedrijf. Een plek waar hard wordt gewerkt, zoals overal elders, en geworsteld. In het weidse vlakke land van de Schermer kijk je naar een intiem en persoonlijk verhaal. Een verhaal over een situatie die het uiterste gevolg zou kunnen zijn van het huidige systeem dat dreigt vast te lopen. Tenzij we andere richtingen in durven te slaan.

Kiem is te zien van 2 t/m 12 september
Première 3 september 19:00 uur
In regie van Jos van Kan, met teksten van Herman van de Wijdeven
Meer info: https://www.karavaan.nl/voorstellingen/kiem/

Alkmaar, aan de uiterste rand van de stad, de nabije toekomst. Schemering valt over de akkers. Een jonge boer en een hoogzwangere vrouw ontmoeten elkaar bij toeval op zijn land.

Hij zit klem tussen de wurgende regelgeving van de overheid en een dwingend systeem, beheerst door agrarische multinationals. Zijn omgeving is veranderd in een eentonig landschap en zijn vrijheid wordt beknot. Hij probeert te overleven in een wereld waarin gewin is belangrijker dan individu en natuur.

Deze onbekende vrouw die aan komt waaien, heeft hij daar niet bij nodig. Zoveel staat vast. Zij is door iedereen in de steek gelaten. Uit de verplichte test is gebleken dat ze in verwachting is van een baby met het Downsyndroom. Tegen de heersende mores in besluit ze haar kindje toch te houden. Radeloos op zoek naar geborgenheid stuit ze op een kwade, dwarse boer.

Beiden zijn ze vastgelopen in een wereld van onbegrensde groei, waarin voor wat afwijkt geen plaats is. Schoorvoetend leren de twee elkaar kennen. Zij leert hem opnieuw luisteren, hij laat haar inzien dat haar woede gerechtvaardigd is. Dat tegendraadsheid in deze nieuwe wereld geen misdaad, maar een deugd is. Voor het eerst in lange tijd kunnen ze weer lachen. En zingen. Tot de vliezen breken...

CREDITS
Een productie van: Karavaan en Makershuis Alkmaar | Tekst: Herman van de Wijdeven | Regie: Jos van Kan | Spel: Eva Meijering, Lourens van den Akker | Muziek: Wiebe Gotink | Met dank aan: Alkmaar Maakt Het, Fonds21, Lira Fonds, Haella Stichting, Stichting Doen, TAQA Cultuurfonds

Contextprogramma
Kiem is een voorstelling over de totale controle over ons voedsel, onze gezondheid en onze voortplanting. Rondom de voorstelling wordt op verschillende dagen een uitgebreid contextprogramma georganiseerd met o.a: een meet-up met diverse experts over de totale controle over ons voedsel, onze gezondheid en onze voortplanting, de kennisquiz 'etenstijd = gewetenstijd' en een alternatief Oogstfeest met workshops en boerenspelen.