CASTRICUM - De 85ste Boekenweek (7 t/m 15 maart) staat in het teken van hen die hun voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk. Bibliotheek Kennemerwaard heeft een aantrekkelijk programma voor u samengesteld dat perfect aansluit bij het thema.

Rebellen, revolutionairen en kunst
Kunsthistoricus Martijn Pieters verzorgt in het kader van de Boekenweek een lezing over rebellen in de kunst. Sommige kunstenaars en kunstwerken werden in hun tijd niet gewaardeerd of begrepen. Vooral in de 19de en 20ste eeuw konden kunstenaars, al dan niet gewild, met nieuwe stijlen en ongebruikelijke onderwerpen rebels zijn. Vaak kwam het begrip en de waardering voor kunstenaars als Monet, Picasso, Koons en Hirst pas later. Tijdens deze lezing bespreekt Martijn een aantal van de rebellen in de kunst en hun rebelse werken. Sommige zorgen voor verbazing, andere nog steeds voor discussie. De lezing is op woensdag 11 maart in de bibliotheek in Castricum en op donderdag 12 maart in de bibliotheek in Bergen.

Een Avond met Extinction Rebellion
Op donderdag 12 maart organiseert Bibliotheek Kennemerwaard in Castricum een avond met Extinction Rebellion. Deze vreedzame burgerbeweging wil dat de overheid maatregelen neemt tegen de klimaatcrisis en de ecologische crisis. Extinction Rebellion heeft recent ook een groep in Castricum opgericht. De plaatselijke rebellen vertellen over de bestaansreden en visie van Extinction Rebellion, maar er zal ook veel aandacht zijn voor de artistieke kant van de beweging.

Tegenlicht Meet Up Alkmaar: Rebellen tegen reclame
Een voorhoede van activisten, burgemeesters, columnisten en juristen gaat voorop in de strijd tegen alomtegenwoordige reclame. In een ontwikkelde informatiesamenleving als die van ons is iedereen toch zelf in staat om de juiste keuzes te maken. Hoe zou een toekomst zonder reclame eruit kunnen zien en gefinancierd kunnen worden? Op 22 maart zendt de VPRO een Tegenlicht uit over dit onderwerp. Op 25 maart van 19.30 tot 21.00 uur vindt er een Tegenlicht Meet Up plaats over dit onderwerp in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Je kunt meepraten en vragen stellen.

Nog geen lid?
Sluit tijdens de Boekenweek een Luxe abonnement af en ontvang een Dopper van de bibliotheek. Kies je voor automatische incasso dan vervallen ook de inschrijfkosten (€ 5,-).

Reserveren voor activiteiten
Reserveren voor activiteiten kan via de agenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in één van onze vestigingen. Je kunt alleen per pin betalen. Het complete overzicht met locaties, activiteiten, data, tijden en toegangsprijzen vind je op www.bibliotheekkennemerwaard.nl. In jouw bibliotheek ligt ook een folder met het complete Boekenweekprogramma. Deze activiteiten kunnen mede gerealiseerd worden dankzij subsidie van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heerhugowaard.