ALKMAAR - Vooroordelen: iedereen heeft er wel eens mee te maken. Maar juist als je met elkaar in gesprek gaat en eerlijk bent, ontvang je veel begrip en ontstaan er mooie ontmoetingen. We willen verder kijken dan alleen de buitenkant. Daarom hebben 't Baeken en Bibliotheek Kennemerwaard een mooi project ontwikkeld: Boek op bezoek.

Vooroordelen bespreekbaar maken
In februari ging in groep 5 van basisschool 't Baeken in Alkmaar het project 'Boek op bezoek' van start. Tijdens een eerste voorbereidende les zijn de leerlingen in gesprek gegaan met elkaar over allerlei verschillen tussen mensen onderling. Zij keken naar foto's van oude mensen, baby's, zieke mensen en mensen uit andere culturen. De leerlingen maakten daar een collage van.

Ontmoeting met een levend boek
De eerste les was de voorbereiding op een ontmoeting op dinsdag 12 maart op school, met Rosanne Botman. Volgens Rosanne is het hebben van een handicap nog vaak taboe. Daarover ging zij met de leerlingen in gesprek. De leerlingen mochten haar allerlei vragen stellen. Rosanne vertelde aan de hand van foto's hoe ze het als kind ervaren heeft om ziek te zijn en in een rolstoel te belanden.De kinderen vroegen haar het hemd van het lijf over hoe het is om in een rolstoel te zitten, hoe kan je dan bijvoorbeeld in bed komen en ga je dan evengoed wel eens shoppen? Rosanne vertelde dat het heel belangrijk is geweest dat haar familie en vrienden haar altijd steunen en nu vindt ze het belangrijk om op een positieve manier te vertellen over haar leven. Dit doet ze ook via haar vlog 'Roos viert haar leven'.

Wat vinden wij nu?
Met een derde les sluiten de leerlingen het project af op woensdag 27 maart. Deze les gaat het over wat zij hebben geleerd. Hebben de gesprekken met elkaar en de ontmoeting met Rosanne er voor gezorgd dat onze ideeën zijn veranderd? In de media wordt namelijk al gauw een eenzijdig beeld van mensen getoond. Er ontstaat bijvoorbeeld snel een beeld dat iemand met een beperking zielig is.

De makers
Het project is ontwikkeld door Erna Spoelstra, leerkracht op 't Baeken, Anna Stegmeijer, Mieke Vis en Rita Smedinga, werkzaam bij Bibliotheek Kennemerwaard. De makers hopen van harte dat het project succesvol gaat verlopen en het ook aangeboden kan worden aan andere geïnteresseerde scholen.

Meer informatie
Meer informatie over het project "Boek op bezoek" is verkrijgbaar bij Rita Smedinga, accountmanager jeugd en jongeren bij Bibliotheek Kennemerwaard. Zij is te bereiken op het emailadres: r.smedinga@bknw.nl