ALKMAAR - Onlangs werd door KPN NetwerkNL de 100.000ste glasvezelaansluiting van dit jaar aangelegd in Alkmaar. Dat vierde KPN met een bloemetje voor de bewoner van deze aansluiting. KPN ligt daarmee op koers om in 2021 een half miljoen glasvezelaansluitingen te realiseren en meer nog in samenwerking met ABP.

Goed op koers
Joost Steltenpool, bij KPN verantwoordelijk voor de uitrol van het glasvezelnetwerk: "Deze mijlpaal laat zien dat we – ondanks twee weken vorst in februari – op koers liggen met onze ambitie om dit jaar 500.000 aansluitingen te realiseren. Het tempo ligt hoog. Op dit moment werken dagelijks 3.000 mensen aan de aanleg van het glasvezelnetwerk van Nederland. Dat doen we met een snelheid van circa 10.000 aansluitingen per week, oftewel ruim vier aansluitingen per minuut op werkdagen. En we blijven versnellen zodat heel Nederland zo snel mogelijk de vruchten kunnen plukken van supersnel, betrouwbaar en duurzaam internet.""Joost Steltenpool, bij KPN verantwoordelijk voor de uitrol van het glasvezelnetwerk, overhandigt een bloemetje aan Boudewijn Bokdam uit Alkmaar. In zijn huis werd de 100.000ste aansluiting gerealiseerd."

KPN is bezig met een grootschalige operatie om overal in Nederland zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. Met het veel snellere en duurzame glasvezel krijgt bijna iedereen toegang tot snel internet en behoudt Nederland zijn digitale voorsprong. Op dit moment wordt er in 56 gemeenten gewerkt aan de uitrol van het glasvezelnetwerk, de komende jaren komen daar nog eens 150 gemeenten bij. De ambitie is om tot en met 2025, elk jaar 500.000 adressen aan te sluiten op het glasvezelnetwerk, zowel bij consumenten als bedrijven. Daarbovenop komt de versnelde aanleg naar kleinere woonkernen en bedrijventerreinen zodat eind 2026 zo'n 80% van alle huishoudens in Nederland glasvezel heeft, direct via KPN dan wel via de onlangs aangekondigde samenwerking met ABP. Met het passeren van de 100.000ste aansluiting dit jaar hebben bijna 3 miljoen huishoudens in Nederland glasvezel via KPN.

Voordelen van glasvezel
Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. De komende jaren blijft de groei van data enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality, aankopen in webwinkels en vanwege toepassingen in de zorg en op school.