SPIJKERBOOR - Kom luisteren naar de verhalen van Agnes de Boer op 19 mei op Fort bij Spijkerboor! Agnes de Boer interviewde fortwachters, vrijwilligers, bewakers, kinderen van soldaten en officieren en ook de ondernemers van nu over hun leven en werk op de forten.Die persoonlijke verhalen houden de geschiedenis van de Stelling levend en geven haar door.

Hoe was het leven in de forten tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog, wat gebeurde er in de forten tijdens de Koude Oorlog, hoe was het om naast een fort te wonen, wat deden de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog op de forten en wat gebeurt er tegenwoordig? De verhalen zijn vastgelegd in vier boeken en een film.

Op 19 mei vertelt Agnes op Fort bij Spijkerboor. Het verhaal van het Noord- en Zuiderzeefront komt aan bod, waaronder het leven op de forten bij Spijkerboor, Marken-Binnen en de forten in de Beemster. Het verhaal wordt aangekleed met verrassende oude en actuele foto's van de forten, batterijen, geniedijken en vooral de mensen die er woonden en werkten. In de lezing zijn ook filmfragmenten van de interviews opgenomen.

Bekijk het fort met andere ogen
Voor of na de lezing kun je wat drinken in het fortcafé en natuurlijk het fort bekijken. Met de verhalen in je hoofd zie je het fort met andere ogen! Boek online voor de lezing op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/fort-bij-spijkerboor want vol = vol. Entree om het fort zelf te bekijken met een routeboekje is inclusief. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Er zijn ook rondleidingen door het fort, deze zijn apart te boeken.

Verhalenproject
‘Leven op de Stelling’ is een verhalenproject over de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam bestaat uit 46 forten en batterijen rondom de hoofdstad, verdeeld over vier sectoren. De Stelling is aangelegd tussen 1880 en 1914 en heeft de afgelopen eeuw gediend als mobilisatieplek, opslag van munitie en later als opslag van wijnen, museum en zelfs als sauna.

Agnes de Boer is schrijfster van historische verhalen verbonden aan het cultureel erfgoed in Noord-Holland. Eerder schreef ze een boek over de visserswijk Oud-IJmuiden. Over de Stelling van Amsterdam verschenen ‘Leven op de Stelling’, ‘Kraijenhoff keert terug’ en binnenkort verschijnt ‘Herauten op de Stelling’. Daarna gaat ze verder met de levensverhalen van de molenaars in Noord-Holland. Bezoekers van de lezingen krijgen 5 euro korting op het boek: ‘Kraijenhoff keert terug’.